Radio Simplu

Marți, ultima zi în care românii mai pot face asta până de Paște.

După cum bine știți, am intrat deja în Săptămâna Mare, iar ziua de Marţi, este una extrem de importantă în tradiția creștină, mai ales că este ultima zi în care românii mai pot face asta, conform Bisericii, până de Paște. Fiți cu băgare de seamă, nu este bine să avem păcate în aceste zile.

Semnificație aparte pentru ziua de Marți din Săptămâna Mare
Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o importanță aparte pentru români, ziua de Marți nefiind mai prejos. Astăzi este ultima zi în care mai puteți face asta. Astfel, ziua de azi ne pregăteste pentru intrarea în cămara Mântuitorului, cu două parabole strict eshatologice, parabola celor zece fecioare (Matei 25, 1-13) și parabola talantilor (Matei 25, 14-30; Luca 19, 12-27).

Tradiții și obiceiuri
Conform tradițiilor românești, urmate cu sființenie sute de ani, astăzi este ultima zi în care se mai face curat, se aspiră, se dă cu mătura, se spala geamuri și se fac treburi mai importante pe lângă casă. Mai mult, doar astăzi se mai spală haine și se mai calcă. De asemenea, se spune că doar azi gospodarii mai pot face treburi importante pe câmp. Din aceasta zi, bărbații ar trebui să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele.

În unele județe ale României, precum Bihor și Maramureș, săptămâna aceasta este numită și Săptămâna Neagră. În Maramureș, oamenii poartă haine de doliu, iar casa o îmbracă tot în negru și în albastru închis. Mulți credincioși încep să țină post negru în unele din aceste zile, având credința că Dumnezeu îi ferește de boli și le dă sănătate până la finalul anului.

Sursa:Voxbiz.ro