Radio Simplu

Lunea Albă! Ce nu trebuie să faci în a doua zi de Paște? Prima zi din Săptămâna Luminată

Lunea Albă, așa este denumită a doua zi de Paște. Astăzi începe Săptămâna Luminată, o săptămână în care credincioșii se roagă pentru iertarea păcatelor.

Luni, 20 aprilie, de Lunea Albă, se spune o rugăciune specială, o rugăciune pentru Dumnezeu.

„Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit.

Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga. Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta.

Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Ce nu trebuie să faci de Lunea Albă?
Tradiția spune că astăzi nu trebuie să-ți refuzi rudele. Azi trebuie să stropeşti casa cu agheazma şi să dai de băut la rude.

„Umblarea cu Pască”

Potrivit acestui obicei, astăzi se vizitează rudele apropiate în vederea vestirii Învierii lui Iisus Hristos. De asemenea, finii se duc în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi. Nașii trebuie să îi ospăteze pe fini, deoarece tradiţia spunea că aceştia mergeau împreună la hora satului.

Stropirea cu apă
Tot azi are loc stropirea cu apă. Acest obicei are la origine povestea despre o fată evreică care a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, urmând să fie readusă în simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apă.

În Transilvania, tinerele fete sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale. Acestea, la rândul lor, le oferă băieţilor de băut şi câteva mici daruri.

E ziua iertării
Lunea Albă este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării, astfel că orice persoană care moare în acestă zi nu mai trece prin Judecata de Apoi.

Sursa:Voxbiz.ro