Radio Simplu

Lucruri neștiute despre mușcată

Toată lumea are această floare în fereastră, dar știai ce proprietăți miraculoase are? Puțini știu asta despre mușcată! Vei rămâne surprins!

Mușcata roșie – Geranium este una dintre cele mai frumoase și mai populare plante pe care românii le au la ferestre. Pe lângă frumuseţea ei plină de farmec şi energie, muşcata este şi o fenomenală plantă-medicament.

Puțini știu că mușcata roșie conţine flavonoide, substanţe folositoare în prevenirea şi tratamentul cancerului, datorită proprietăţilor antioxidante puternice.

Mușcata mai are proprietăți antibacteriene, antireumatismale și antiinflamatorii.

“Binecunoscute ca plante de apartament, muşcatele au proprietăţi curative, efecte antitumorale, antibacteriene, antireumatismale şi antiinflamatorii. În scop terapeutic, de la muşcate se folosesc frunzele, rădăcina plantelor bătrâne şi florile”, a explicat pentru Adevărul dr. Daniela Stan, medic de familie.

Medicii ne sfătuiesc însă să cerem sfatul specialiştilor, înainte de începerea oricărui tratament, chiar şi atunci când acestea sunt pe bază de plante şi ni se par inofensive.

Mai puternică decât usturoiul!
În medicina populară, muşcata, atât cea sălbatică, din natură, cât şi cea cultivată în ghiveci, se foloseste încă din secolul XVI.

Dintr-o varietate foarte larga de muscate, cel mai mare efect terapeutic îl are muşcata cu frunze mari, palmate, care au un miros puternic şi conin cea mai mare cantitate de fitoncide.

Savanţii au constatat că în lupta cu bacteriile, muşcata depăşeşte puterea usturoiului şi a cepei.

Ce se folosește de la mușcată:
Pentru prepararea reţetelor medicale, se folosesc nu numai frunzele şi florile, dar şi rădăcinile plantelor îmbătrânite, cu tulpinile desfrunzite.

Rădăcinile se spală şi se folosesc imediat sau se usucă şi se păstrează în pungi de hârtie.

Rădăcinile plantei sunt bogate în glucide, amidon, flavonoizi, saponine, substanţe tanante, iar în frunze sunt depozitate acid ascorbic (vitamina C), carotina, ulei eteric, glucoza, alcaloizi, microelemente.

Hipertensiune arterială, tulburări nervoase, iritabilitate

Se ia o lingură de frunze proaspete tocate de geranium, se toarnă cu un pahar de apă clocotită, se ține într-o baie de apă timp de 5 minute. Se lasă pe o oră și se strecoară.

Se administrează câte o lingură de trei ori pe zi cu 15 minute înainte de masă.

Cursul de tratament durează o săptămână.

Nefrolitiaza

Două linguri de frunze de mușcate proaspete tocate care înfloresc cu flori roşii se toarnă cu un pahar de apă clocotită şi se infuzează timp de cel puțin două ore sub capac. Se strecoară, se storc resturile și se administrează câte un sfert de cană de doua ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. Asigurați-vă că urmați dieta, în funcție de pietre. Cursul de tratament durează 10 zile, 10 zile pauza , şi dacă este necesar, repetaţi cursul.

Rinita vasomotorie

A picura în fiecare nară sucul din tulpini de plante, câte 2 picături de cel puțin 4 zile.

Dureri de dinți

A aplica o frunză de Pelargonium pe obraz, pe partea unde doare dinte, pentru 20 de minute. Cu reluarea durerii puteţi repeta.

Conjunctivita, blefarita

O lingura de frunze sau flori de Pelargonium mărunţite se toarnă cu un pahar de apă clocotita şi se lasă timp de o oră. Se strecoară, se storc resturile și se spală ochii, puteţi folosi perfuzia pentru comprese.

Dermatite, eczeme

Se toarnă 2 ceşti de apă clocotită asupra 3 linguri de frunze mărunţite sau flori de mușcate, se lasă timp de 2 ore, se strecoară, se stoarce restul. Perfuzia poate fi folosită pentru spălări şi comprese.

Furuncule, ulcere, plăgi purulente

Se toarnă apa clocotită asupra frunzei de muşcată, se răcește și se aplică pe zona afectată a pielii. Asigurați un bandaj . Schimbaţi bandajul de două ori pe zi.

Geranium nu poate fi utilizat dacă sunteți hipersensibil, la o viscozitate mare a sângelui, atonie intestinală.

Păstrarea mușcatelor peste iarnă este una dintre marile probleme ale celor care iubesc aceste flori – foarte rezistente, de altfel. Este știut faptul că mușcatele au câteva nevoi specifice pe timpul sezonului rece, iar dacă se respectă o serie de reguli, ele vor ”înverzi” din nou în primăvară și vor fi la fel de bogate în flori ca și în anul precedent.

1. Mușcatele se păstrează la temperatura de 10-14°C

La primul semn de răcire severă a vremii, chiar dacă mușcatele sunt, unele dintre ele, încă pline de flori, sacrificați-le florile și puneți ghivecele într-o încăpere luminoasă și cu temperaturi care să nu ajungă la 0°C pentru cele drepte, în timp ce în cazul celor curgătoare temperatura nu trebuie să scadă sub 5°C. De asemenea, în încăperea în care de depozitați mușcatele temperatura nu trebuie să depășească 10 -14°C. De reținut este faptul că temperaturile mai joase la care este supusă mușcata în timpul iernii favorizează înflorirea. Astfel, păstrarea mușcatelor se poate face fie în pivniță, fie într-un garaj bine izolat sau într-o încăpere care nu este încălzită pe timpul iernii.

De precizat este faptul că mușcatele curgătoare sunt mai sensibile decât cele drepte și sub nici o formă acestea nu trebuie depozitate în pivniță. Aceste specii are nevoie de lumină și de un spațiu suficient de aerisit și în timpul iernii.

2. Tăiați lăstarii verzi

Înainte să le băgați la adăpost este indicat să tăiați lăstarii cu flori sau fără, așa cum se face tăierea din primăvară la vița de vie, numărând cepii și coardele după muguri. Tăiați ramurile florii la 2-4-6 ochi, nu mai mult, în funcție de vigoare. De dorit e să păstrați doar structura puternică, lemnificată, pentru că ramurile firave sau cele verzi, putrezesc sau se usucă peste iarnă. În timp ce tufănicile din care au fost selecționate atâtea soiuri de crizanteme, dau din pământ, mușcatele emit lăstari din ochii dorminzi pe care îi lăsați pe ramurile puternice. Nu aveți nevoie de nimic altceva decât de curajul necesar pentru a fasona mușcatele înainte să le prindă gerul.

3. Nu schimbați pământul și nu îl îmbogățiți cu minerale

Dacă este necesar puteți face această operațiune primăvara când scoateți mușcatele afară. Mușcata hibernează și tocmai de aceea nu are nevoie de elemente nutritive suplimentare pentru a se hrăni. Este importantă să nu aibă posibilitatea de a se dezvolta în timpul iernii, pentru că energia consumată se poate resimți primăvara la înflorire.

4. Peste iarnă, mușcatele se udă de 1-2 ori pe lună

Nu udați mușcatele peste iarnă decât rar, o dată sau de două ori pe lună și nu abundent. Este suficient să menții solul suficient de umed, dar fără a permite băltirea apei. Dacă planta este udată excesiv, poate apărea un tip de parazit la rădăcina plantei, cauzând putrezirea rădăcinii și tulpinii. Mușcata nu rezistă la temperaturi mai mici de 5°C.