Radio Simplu

Lovitură pentru românii din Marea Britanie! Ce drepturi dispar după BREXIT

După încheierea perioadei de tranziție prevăzută pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, drepturile muncitorilor români din Regat vor avea considerabil de suferit, precizează președintele Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a răspuns întrebărilor puse de europarlamentarul român Maria Grapini.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns întrebărilor puse de europarlamentarul român Maria Grapini cu privire la soarta după Brexit a cetățenilor europeni, inclusiv români, care muncesc și trăiesc în Marea Britanie.

Dreptul UE nu se va mai aplica
”Cetățenii europeni care trăiesc în prezent în Marea Britanie nu trebuie să suporte consecințele deciziilor politice. Cum își propune Comisia să acționeze în cazul Brexit în ceea ce privește protecția drepturilor lucrătorilor în Marea Britanie și cum își propune Comisia să realizeze acordul comercial astfel încât să nu fie afectate companiile, în special IMM-urile?”, a fost întrebarea Mariei Grapini.

”Dreptul Uniunii, inclusiv dispozițiile referitoare la drepturile lucrătorilor, nu se va mai aplica în Regatul Unit după încheierea perioadei de tranziție, după cum se prevede în acordul de retragere cu Regatul Unit (sau începând cu data retragerii în cazul în care Regatul Unit ar părăsi Uniunea fără a ratifica acest acord)”, se arată în răspunsul dat de von der Leyen, informează dcnews.ro.

Excepțiile de la regulă
Cu toate acestea, ”în baza acordului de retragere, cetățenii UE care aveau reședința legală în Regatul Unit înainte de încheierea perioadei de tranziție și care locuiesc în continuare pe teritoriul acestei țări au drept de ședere și de muncă acolo, în aceleași condiții ca și resortisanții britanici și beneficiază de drepturile conferite de normele Uniunii privind coordonarea sistemelor de securitate socială”, îi scrie von der Leyen Mariei Grapini.

Președinta Comisiei Europene mai precizează că Declarația politică revizuită, din octombrie 2019, care stabilește cadrul viitoarelor relații dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, exprimă dorința părților de a avea pe viitor o relație care să asigure condiții echitabile pentru o concurență deschisă și loială, inclusiv pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).

Schimburile comerciale
”Părțile au convenit că vor fi necesare angajamente ferme pentru a preveni eventuale denaturări ale schimburilor comerciale și avantaje concurențiale neloiale.

De asemenea, au convenit că, după încheierea perioadei de tranziție, ar trebui să respecte, printre altele, standardele comune înalte aplicabile în UE și în Regatul Unit în diferite domenii, inclusiv în materie de protecție socială și de ocupare a forței de muncă”, se arată în finalul răspunsului transmis europarlamentarului Maria Grapini de către președinta CE, Ursula von der Leyen.