Radio Simplu

LOVITURĂ pentru românii care au centrală de apartament. Vestea le dă fiori în prag de iarnă

Românii cu centrale de apartament ar putea să se trezească că vor fi nevoiți să plătească taxă de mediu. În viziunea administratorului ELCEN aceasta este singura soluție pentru un sistem eficient de termoficare.

Introducerea unei taxe de mediu pentru centralele de apartament este cerută de mai mulți ani de către RADET, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, și a fost discutată inclusiv în cadrul procesului de elaborare a Strategiei energetice naționale.

Administratorul special al ELCEN, Claudiu Crețu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că ar trebui luată în considerare o taxa de mediu pentru centralele termice de apartament. Acesta consideră că fără această taxă nu se poate să avem un sistem de termoficare eficient, în condițiile în care ELCEN plătește anual taxe de 50 de milioane de euro pentru emisiile de carbon, scrie e-nergia.ro.

„Referitor la emisii, aici este o nedreptate pe care am mai semnalat-o și o semnalez și în continuare. Sistemul centralizat, astăzi, ELCEN, vorbesc din perspectiva ELCEN, se conformează 100% la restricțiile de mediu. Avem sisteme de filtrare a aerului, dispersia noxelor se face la sute de metri și majoritatea mai spre marginea orașului, deci respectăm normele europene. Cu toate acestea, pentru emisiile de CO2, plătim certificate de emisii de gaze cu efect de seră în valoare aproximativă de 50 de milioane de euro pe an. Centralele individuale de apartament poluează la nivelul balconului, printre blocuri, printre locurile de joacă, și nu plătesc nici un leu.

Săptămâna trecută a venit aici directorul termoficării din Copenhaga. Evident că, în țările normale, pe principiul „Vrem o țară ca afară!”, se respectă principiul „Poluatorul plătește”. Deci când vorbim de competitivitatea sistemelor (termoficare centralizată versus centrale individuale – n.r.), competitivitatea e foarte bună atunci când se face pe criterii egale. Sistemul centralizat nu cere favoruri, dar are nevoie, din partea decidenților, de condiții egale” a spus Crețu, la o conferință de presă pe teme de termoficare organizată de Expert Forum.