Radio Simplu

Lovitură pentru Dragnea! Mai are de stat în pușcărie. Ce a decis instanța

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie amânat joi judecarea ultimei contestări la executarea pedepsei depusă de fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea. Ar fi fost practic a patra oara când fostul politician a cerut eliberarea sa din închisoare.

Fostul Președinte al PSD, Liviu Dragnea, mai are de așteptat până când instanța va dezbate asupra posibilității de a fi eliberat. Noua contestație la executarea pedepsei a fost amânată joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru data de 14 mai 2020.

Astfel, Dragnea a formulat o contestaţie la executare împotriva condamnării pe care a primit-o în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Nici de data aceasta nu a avut însă mai mult succes.

În afară de această încercare, Liviu Dragnea a mai cerut de trei ori până acum să fie eliberat.

Fostul președinte al PSD a încercat ultima dată să obțină eliberarea în data de 30 ianuarie, declarând în fața instanței de la ÎCCJ că decizia prin care a fost condamnat nu a fost una corectă și se află în închisoare, deși este nevinovat.

”Nu se poate vorbi de un proces echitabil”
Dragnea a spus că putea plăti un preț pentru a ieși din detenție, însă nu a vrut să facă niciun compromis. La ieșirea din sala de judecată, întrebat de jurnaliști ce a vrut să spună în legătură acest preț, Dragnea a spus: ”Prețul era România!”.

”Am crezut și încă mai cred că un om poate fi condamnat de o instanță cu respectarea legii. CCR a zis clar că completurile de 3 sunt nelegale și nu se poate vorbi de un proces echitabil și de o hotărâre corectă la mine, indiferent de procedurile adoptate. S-a spus că vreau să ies cu orice preț din închisoare. Nu vreau să ies cu orice preț și cred că stau nevinovat. Puteam să plătesc, dar nu am vrut să fac compromisuri”, a declarat Dragnea în fața instanței.

În cererea care a fost depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de avocaţii lui Dragnea se arată că fostul lider PSD a formulat contestaţie la executare.

Condamnat în mai 2019
”Din Decizia CCR nr 417 din 03.07.2019 rezultă indiscutabil că sentinţa penală prin care contestatorul a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate şi pe care acum o execută strict în temeiul acestei sentinţe (devenite definitive prin respingerea apelurilor pe latură penală) a fost pronunţată de un complet nelegal constituit, adică de o instanţă care nu este prevăzută de lege, cu violarea dreptului la un proces echitabil”, se arată în cererea depusă la ÎCCJ.

”Contestatorul (…) nu exercită vreo cale (ordinară sau extraordinară) de atac împotriva hotărârii definitive de condamnare, nu pune în discuţie temeinica şi/sau legalitatea sau autoritatea de lucru judecat ale hotărârii penale definitive de condamnare, ci solicită exclusiv eliberarea sa imediată, ca urmare a publicării oficiale a deciziei CCR care constituie o impiedicare la executare”, mai spune cererea.

Liviu Dragnea a fost condamnat în mai 2019 la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman.