Radio Simplu

Lockdown în România? Anunț de ultimă oră de la Guvern: Există deja o decizie

România se confruntă cu o explozie de noi infectări, iar situația devine mai alarmantă de la o zi la alta. În acest context, premierul Ludovic Orban vine cu o serie de noi precizări privind un eventual lockdown.

Premierul Ludovic Orban se declară mulțumit de măsurile luate în prezent în România și consideră că nu este nevoie de un lockdown. Pentru a înțelege ce înseamnă, de fapt, un lockdown, șeful executivului a dat exemplu situația din Israel, unde toate activitățile au fost închise.

”Deci, noi avem astfel de măsuri în vigoare. Sigur că multe sunt prezentate ca… lockdown – acum e termenul la modă. Nu este! Lockdown este, de exemplu, ce a făcut Israelul, care a închis toate activităţile nenecesare, a introdus restricţii de circulaţie.

Şi în materie de restricţii de circulaţie s-au introdus în trei ţări restricţii de circulaţie, dar noaptea s-au introdus, după ora 22:00 şi, evident, acolo unde într-adevăr a existat o creştere foarte mare a numărului de cazuri”, a spus Orban.

Noi măsuri în România?
În același timp, premierul vine și cu o veste bună. Orban atrage atenția că deși avem cazuri de infectare cu coronavirus, numărul acestora nu este unul mare, iar ritmul de creștere al numărului de infectări nu e unul accelerat la fel ca în alte țări europene.

De asemenea, el a adăugat că în prezent există o evaluare a unor posibile măsuri, iar în momentul în care va fi luată o decizie, anunțul va fi făcut public.

„Avem în evaluare posibile măsuri. Dacă vom lua vreo decizie suplimentară vom anunța. Deocamdată suntem în analiza măsurilor luate la instaurarea stării de alertă. La gândirea stării de alertă toată populația a aflat ce măsuri am luat.

Măsurile luate de diferite țări europene au fost luate urmare creșterii dramatice a cazurilor. România nu are ritmul infectărilor zilnice altor țări. Germania a închis restaurante, baruri. Și noi oriunde a fost depășită rata de trei la mie.

Măsurile sunt condiționate de un anumit indice de răspândire. În trei țări s-au introdus măsuri de restricții dar noaptea.

În București vrem să evaluăm măsurile luate deja. Există deja o decizie, dar vă vor spune domnul prefect și primar. Dacă noi măsuri sunt necesare analizăm și anunțăm”, a explicat, duminică, Ludovic Orban.