Radio Simplu

Limba română devine limba oficială în Republica Moldova

Președintele Camerei Deputaților a reacționat după ce parlamentarii din Republica Moldova au votat proiectul care înlocuiește sintagma „„limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația țării. Ciolacu susține că acest pas este o „revenire la normalitate”.

„Se scrie istorie la Chișinău! Limba română va redeveni limbă oficială în Republica Moldova. Votul de azi din Parlamentul de la Chișinău este o revenire la normalitate, dar și un nou scut pe care societatea din Republica Moldova îl ridică în fața pericolului rusesc. Îi felicit pe toți parlamentarii care au votat acest proiect de lege extrem de important! Pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, voi fi la Chișinău și îmi doresc să sărbătorim cu toții această imensă victorie a românismului”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

De asemenea, și senatorul PSD Titus Corlățean a reacționat în urma votului din Parlamentul Republicii Moldova.

„O zi istorică la Chișinău! Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură (vot final decizional) înlocuirea „limbii moldovenești”, această odioasă invenție stalinistă, cu LIMBA ROMÂNĂ! În fapt, Parlamentul Republicii Moldova, urmare unei decizii din decembrie 2013 și, mai recent, unei sesizări a Curții Constituționale de la Chișinău adresate Parlamentului, a votat o lege de „implementare a considerentele unor hotărâri ale Curții Constituționale”, care constatase încă din 2013, printr-o decizie cu caracter constituțional, că limba de stat în Republica Moldova, în baza Declarației de independență din 27 august 1991, este LIMBA ROMÂNĂ!”, a afirmat acesta, într-o postare pe Facebook.

Senatorul și președintele Comisiei de Apărare din Senat a precizat că așteaptă „cu încredere” promulgarea legii de Președintele Republicii Moldova, pentru intrarea în vigoare a actului normativ.

Sintagma „limba română” va fi introdusă în legislația Republicii Moldova
Parlamentarii Republicii Moldova au adoptat proiectul care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația țării, potrivit Multimedia. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Proiectul de lege prevede să fie înlocuite și sintagmele „limba moldovenească”, ,,limba oficială”, ,,limba de stat” și ,,limba maternă”. Iar sărbătoarea națională „Limba noastră” să fie numită „Limba română”.