Radio Simplu

Lia Olguța Vasilescu desființează noul Guvern: Ce maneliști! Pun țara în cap. Ce a enervat-o la culme

Lia Olguța Vasilescu nu pierde nicio gafă a noului Guvern. Fostul ministru îi taxează dur pe Orban și pe oamenii săi. Aceasta s-a enervat în urma unei declarații făcute chiar de noul premier al României.

”Ce manelisti! Cica „cresterea salariului minim ii afecteaza exact pe cei carora le creste”, pentru ca si-ar pierde locul de munca! Pai voi ati vazut ca e cea mai mica rata a somajului de dupa revolutie si ca patronii sunt disperati ca nu gasesc muncitori? Cum sa isi piarda locurile de munca angajatii cand piata mai poate absorbi pana la un milion de angajati noi? Incredibil! Astia pun tara in cap mai repede decat ne asteptam.”, a scris Lia Olguța Vasilescu pe facebook după ce Ludovic Orban a vorbit despre ce înseamnă creșterea salariului minim în România pentru companii.

„În ceea ce priveşte stabilirea salariului minim, din 2015, partenerii din UE ne-au cerut să stabilim o formulă, să întemeiem creşterea salariului minim pe baza unor indicatori obiectivi, indicele productivităţii, rata inflaţiei, adică să nu scoţi din burtă aşa cum s-au scos creşterile de salariu minim. Drumul spre iad este pavat cu bune intenţii. De multe ori, stabilirea salariului minim se întoarce tocmai împotriva celor pentru care măsura este luată, pentru că foarte mulţi îşi pierd locul de muncă dacă salariul minim se duce mult mai sus decât nivelul la care este suportat, pentru că foarte multe companii, în momentul în care nu mai au profitabilitate, fie îşi încetează activitatea, fie se mută în altă parte, unde găsesc mână de lucru mai ieftină”, a declarat, vineri, Ludovic Orban în cadrul evenimentului Topul Naţional al Firmelor Private din Romania.

Companiile, pe primul loc.

„Aici trebuie făcute analize foarte serioase, pentru că mărirea salariului minim reprezintă un cost pentru fiecare companie. Nu poţi să măreşti numai salariul minim, există o grilă de salarizare care este stabilitî în fucnţie de ierarahia şi de valoiarea muncii fiecărui angajat din firma respectivă, ori creşterea costului nu e numai creşterea costului cu salariul minim pentru persoanele care au salariul minim, ci este o creştere care îţi afectează toţi angajaţii din companie.

Vom creşete salariul minim astfel încat să facem bine economiei, să generăm pe de o parte şi un avantaj pentru cei care lucrează pe salariul minim să aibă o creşter dar să dăm şi un stimul mediului de afaceri şi nu să creăm o frână sau un handicap pentru mediul de afaceri”, a precizat Ludovic Orban.

Acesta a afirmat că deficitul bugetar de 2,8% pe 10 luni este mascat, fiind menţinut „pe spinarea mediului de afaceri” sub limita de 3%.

„Suntem pe minimul de investiţii din ultimii zeci de ani. Deficitul este foarte mare, de 2,8% la 10 luni. În realitate, acest deficit bugetar este mascat, pentru că deficitul este mai mare. Vă spun cum a fost menţinut sub 3%, pe spinarea mediului de afaceri. O şmecherie utilizată este înt’rzierea rambursărilor TVA către firme. Înt’rzierea medie este probabil de peste 90 de zile înt’rzierea rambursarilor de TVA. Sumele restantae care trebuiau plătite către firme din rămabursările de TVA se cifrează la cel puţin 5 miliarde de lei. Guvernul a menţinut deficitul folosind banii firmelor care ar fi trebuit să se întoarcă la firme. O altă smecherie este neplata lucrărilor atât pe Ministerul Transporturilor c’t şi Ministerul Dezvoltării”, a declarat Orban.