Radio Simplu

Legătura între psihic și cura de slăbire. Medic nutriționist: „Kilogramele în plus sunt o boală a sufletului”

„În momentul în care mâncăm fără plăcere, nu mai ştim când ne săturăm, nu mai ştim dacă lucrul respectiv ne-a trebuit sau nu, deci a-ţi respecta senzaţiile alimentare, a fi în contact cu corpul tău, singurul element prin care putem controla asta este plăcerea.

Trebuie să ne ascultăm, trebuie să ne ascultăm poftele, iar momentul în care mâncarea respectivă ne aduce plăcere, înseamnă că este exact ce i-a trebuit organismului”, spune Mihaela Bilic.

Există însă riscul ca tocmai produsele care îngrașă să fie cele care ne plac cel mai mult.

„Trebuie să reînvăţăm ce înseamnă senzaţiile alimentare, ce înseamnă să mâncăm cu simţurile şi care sunt implusurile sau stimulii care vin de la creier şi cei care vin de la organism, pentru că de foarte multe ori confundăm aceste pofte, aceste plăceri, care sunt induse de minte, deci sunt raţionale şi care ascund de fapt alte dezechilibre, cu ceea ce organismul are cu adevărat nevoie.

Nu putem să dăm vina pe faptul că, eu ştiu, ne plac dulciurile şi să mâncăm fără limită, pentru că acelea nu mai sunt mesaje date de organism, ci este mintea noastră, care are nevoie să fie calmată”, spune medicul.

„Sunt lucruri pe care nu trebuie să le confundăm, pentru că plăcerea venită de la minte, ea îngraşă şi îmbolnăveşte”, subliniază ea.

Practic, oamenii simt nevoia de a mânca dulce sau orice alt produs nesănătos pentru a ascunde alte probleme, de ordin psihic.

„Kilogramele în plus sunt o boală a sufletului. Lucrul acesta mi-a fost confirmat. Aveam o uşoară bănuială, dar acum sunt sigură că aşa este”, spune Mihaela Bilic.

În opinia acesteia, oamenii nu ar trebui să rezolve alte probleme în afara senzației de foame cu ajutorul mâncării.

„Nu tratăm cu mâncare nici singurătatea, nici tristeţea, nici nefericirea, nimic din lucrurile astea nu se tratează cu mâncare, sau dacă folosim mâncarea pe post de tratament să nu ne mirăm că apar kilograme în plus, pentru că nu este din cauză că organismul avea nevoie de mâncare, ci pentru că noi de multe ori nu ştim şi nu vrem să ne recunoaştem, de ce să nu spunem şi asta, emoţiile negative”, spune Mihaela Bilic.

Psihonutriția, un domeniu studiat recent de medicul nutriționist în Franța, este un domeniu nou.

Mihaela Bilic spune că „francezii chiar ştiu să aibă o relaţie firească şi pozitivă cu mâncarea”.

„Franţuzoaicele sunt slabe, dar atenţie, nu sunt slabe pentru că se înfometează, ci sunt slabe pentru că mănâncă puţin, mănâncă din foarte multe lucruri, adică diversitatea este de fapt cheia care ne dă echilibru.

În momentul în care nu îţi interzici nimic, în momentul în care îţi respecţi aceste pofte ale organismului, nu cantitatea este cea de care avem nevoie, ci diversitatea”, spune medicul nutriționist.