Radio Simplu

Latratul il face sa rada, iar mieunatul sa planga pe un bebe de 4 luni

Te topesti de dragul lui! Bebelusul din acest videoclip este un scumpel si jumatate. Acesta reactioneaza foarte clar si constant la anumite sunete pe care le produce mamica lui.

Astfel, el rade cand aude «latratul» si plange la «mieunat».

Practic, bebelusul comunica cu tine chiar de la nastere, fie ca o face prin plans, grimase sau zambete.

De aceea, avadn in vedere ca o perioada destul de indelungata nu va reusi sa vorbeasca articulat, este foarte important sa fii atenta la semnalele pe care micutul tau ti le transmite, astfel incat sa ii oferi tot ce are nevoie si sa il ajuti atunci cand ceva nu este in regula.

Vorbirea adevarata incepe in jurul varstei de 6 luni, cand bebelusul incepe sa rosteasca sunete ce seamana cu silabe de cuvinte.

Odata ce va implini un an, micutul tau va incepe sa articuleze cuvintele si va putea intelege semnificatia cuvintelor rostite de cei din jur.

Vorbirea va progresa pana ce bebelusul va implini 2 ani insa nu trebuie sa iti faci griji daca acesta inca are probleme de articulare, deoarece pana la varsta de trei ani este firesc sa aiba anumite dificultati.

Comunica in permanenta cu micutul tau, prin jocuri, vorbe, povesti citite, pentru ca astfel il vei incuraja sa vorbeasca mai repede.

Care sunt cauzele intarzierii in dezvoltarea vorbirii?

Exista o varietate de motive care pot avea drept consecinta aceasta problema, dar problemele fizice nu se numara decat rareori printre acestea.

Malformatiile limbii sau a cerului gurii nu au decat ocazional ca urmare intarzierea vorbirii si dificultati de exprimare.

In unele cazuri, problema ar putea fi la nivel cerebral (zona creierului „responsabila” cu emiterea, captarea si procesarea sunetelor este subdezvoltata).

In acest caz, copilul nu-si poate folosi corect limba si buzele pentru a comunica. De asemenea, dificultatile de vorbire ar putea indica o subdezvoltare generala a copilului.