Radio Simplu

La ce riscuri te expui daca nu dormi suficient

GALERIE FOTO (3)

Lipsa somnului creşte nevoia de alimente tip „junk-food”, iar dacă dormitul insuficient se menţine, atunci creşte şi riscul de obezitate, potrivit unui studiu publicat în revista Journal of Neuroscience.

Studiul realizat de cercetători de la Universitatea Koln din Germania, Julia Rihm şi Jan Peters, combină acest comportament uman cu endocrinologia. Concret, studiul analizează cum lipsa de odihnă poate activa zone ale creierului legate de apetit şi de hormonii care ne indică când suntem înfometaţi.

Cercetătorii au selectat 32 de bărbaţi tineri cu vârste între 19 şi 33 de ani, care au urmat toţi acelaşi regim alimentar la cină cu paste şi carne tocată, iar la desert un măr şi iaurt de căpşuni.

Participanţii au fost apoi împărţiţi: un grup a plecat acasă cu un aparat care a înregistrat orele de somn, iar celălalt grup a rămas în laborator toată noaptea pentru a realiza diferite activităţi, astfel încât să nu doarmă.

A doua zi au fost supuşi unor analize pentru a se vedea nivelul zahărului în sânge şi al hormonilor legaţi de stres şi pofta de mâncare. Ei au participat de asemenea la un joc compus din mai multe imagini cu junk-food, precum dulciuri pe bază de ciocolată şi alte produse nealimentare, precum pălării, pentru a vedea cât erau dispuşi să plătească la o scară între 0 şi 3 euro.

Rezultatul a arătat cum lipsa somnului sporeşte valoarea subiectivă a hranei comparativ cu produsele nealimentare, iar imaginile neuronale au relevat o mai mare activitate a circuitului ce implică amigdala, corelat cu nevoia de recompensare, şi hipotalamusul, având legătură cu pofta de mâncare.

„Aceste date sugerează o conexiune între lipsa odihnei şi excesul de alimentaţie şi consecinţa directă a riscului de obezitate”, au precizat cercetătorii germani.