Radio Simplu

Klaus Iohannis vrea guvern politic. Fară anticipate, Fara PSD-iști. Pensiile și salariile nu se taie

Klaus Iohannis a declarat că nu pot fi organizate alegeri anticipate pentru că ar fi greu de întrunit condițiilele constituționale. Șeful statului a precizat că varianta anticipatelor ar însemna că Guvernul Dăncilă ar rămâne interimar în funcție, ceea ce este inacceptabil.

„Este o discuție în spațiul public pe care vreau s-o lămuresc în aceast fază. Alegerile anticipate. Am declarat și ieri și pot declara și azi, personal, eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidențiale. În Constituție spune foarte clar – se poate dizolva Parlamentul, dacă două propuneri de premier sau de guvern succesive pică în Parlament. Astfel de condiții se întrunesc greu”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă la Cotroceni, la finalul consultării cu partidele parlamentare.

Șeful statului a adăugat că un Guvern interimar Dăncilă ar arunca țara într-un haos de nedescris.
„Sunt dispus să mă implic, după prezidențiale, într-o discuție onestă, așezată, corectă cu toate partidele politice să găsim o soluție. Dacă ar pica două propuneri pe care le-aș face imediat în perioada următoarea, atunci acest guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcție, lucru inacceptabil și de neimaginat și ar rămână în funcție până s-ar organiza acele alegeri anticipate, adică în primăvară. Acest scenariu nu poate fi luat în considerare, fiindcă ar adânci România într-un haos de nedescris”, a conchis Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după consultările cu reprezentanții partidelor parlamentare, că ”luni, cel târziu marți” va desemna un nou prim-ministru. El a ținut să precizeze că nu va mai nominaliza ”un personaj de la PSD” pentru șefia Guvernului.

”Consultările de azi (vineri – n.r.) vor fi continuate luni, poate chiar și marți, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica ce trebuie de făcut. Luni, cel târziu marți voi desemna un premier care veni în Parlament cu o propunere de guvern. Nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna pesediști pentru guvernare”, a declarat Klaus Iohannis.

El a afirmat că un nou guvern trebuie instalat urgent.
”E nevoie de un guvern care pregătește bugetul pentru anul viitor, pentru 2020, e nevoie de un guvern care închide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019. În acest context, e important de subliniat și avertizez PSD să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat. E nevoie de un guvern, urgent, care vine și repară greșelile făcute de PSD în economie”, a adăugat șeful statului.

Iohannis, replică pentru Dăncilă: Nu vor exista tăieri de pensii și salarii
Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca reacție la afirmațiile Vioricăi Dăncilă, că nu vor exista tăieri de pensii și salarii. ”Spun acest lucru pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a pesediștilor”, a adăugat șeful statului.

”Aici vreau să fac o afirmație, și stiu foarte bine ce spun, cu toată claritatea – nu vor exista tăieri de pensii și salarii. Spun acest lucru pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a pesediștilor. Repet, nu vor exista tăieri de salarii și pensii”, a declarat Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă a cerut, vineri, liberalilor și președintelui Klaus Iohannis să își asume public că pensiile și salariile vor fi plătite la timp și vor fi majorate, conform legislației în vigoare.

„Indiferent de minciunile și propaganda partidelor de dreaptă am a avut una dintre cele mai eficiente guvernări din ultimii 30 de ani. Avem curajul să ne uităm în ochii românilor, pentru că nu am luat nici o măsură împotriva lor”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de vineri a Guvernului.

Premierul a adăugat că își dorește ca viitorul Executiv să acorde salarii decente medicilor și profesorilor în continuare.

„Am crescut salariile și pensiile și am asigurat sumele necesare în buget pentru acordarea tuturor drepturilor sociale. Am mărit punctul de pensie, am introdus echitatea in sistemul de pensii. Cer PNL și dl președinte Iohannis să își asume publică că pensiile și salariile vor fi plătite la timp, și vor fi majorate, conform legislației în vigoare. Îmi doresc ca următorul guvern să acorde în continuare salarii decente medicilor și profesorilor. Pentru binele românilor, sper să nu distrugă ceea ce am făcut până acum”, a conchis Dăncilă.