Radio Simplu

Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare. Ce romani primesc pensii majorate de la 1 ianuarie 2020

GALERIE FOTO (2)

Decretul se refera la acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice

Presedentia Romaniei a trimis un comunicat prin care suntem anuntati ca Presedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 22 decembrie, decretul de promulgare a legii de modificare a OG 105/99, care prevede majorarea indemnizatiei pentru persoanele stramutate sau detasate fortat in perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945, la 350 de lei. De aceeasi indemnizatie beneficiaza si sotul supravietutor.

In prima faza acest Ordin a fost apropat in data de 11 decembrie de Camera Deputatilor, ulterior fiind aprobat in data de 21 octombrie de Senat. Conform proiectului de legem indemnizatia lunara pentru persoanele refugiate, stramutate in alta localitate sau care au facut parte din detasamentele de munca fortata, dar si pentru sotii celor care au fost deportati in ghetouri si lagare de concentrare din strainatate a fost majorata la 350 de lei, conform unui proiect de hotarare.

Proiectul de lege a fost initiat de catre deputatul Silviu Vexler, ca mai apoi sa fie modificat art. 2 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice.

Beneficiarii acestui Ordin de Guvern vor fi persoanele care au fost refugiate, expulzate sau stramutate in alta localitate, cele care au facut parte din detasamentele de munca fortata sau cele care au fost evacuate din locuinta pe care o detineau vor avea dreptul la o indemnizatie lunara de 350 de lei pentru fiecare an de stramutare, de munca fortata sau de evacuare din propria locuinta. Anterior, indemnizatia lunara era de 300 de lei pentru fiecare an de stramutare, de munca fortata sau de evacuare.

Totodata, sotul sau sotia persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau in urma masacrelor indreptate impotriva populatiei minoritare va beneficia de o indemnizatie lunara de 350 de lei (majorata de la 250 de lei), daca ulterior nu s-a recasatorit. Aceeasi prevedere este valabila si pentru sotul supravietuitor al celui decedat, din categoria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) si g) (deportat in ghetouri si lagare de concentrare din strainatate; privat de libertate in locuri de detentie sau in lagare de concentrare; refugiat, expulzat sau stramutat in alta localitate; a facut parte din detasamentele de munca fortata; a fost supravietuitor al trenului mortii; a fost evacuat din locuinta pe care o detinea).