Radio Simplu

Kitul de supravietuire pentru cazuri usoare de coronavirus: Ce trebuie sa avem OBLIGATORIU in casa

PANDEMIE CORONAVIRUS. La ora actuala, capacitatile ATI din Romania sunt ocupate la nivel de putin peste 15 la suta, ceea ce este bine pentru sistemul sanitar. Pentru a proteja in continuare sistemul, trebuie sa ne obisnuim ca in cazurile usoare pacientii vor ramane acasa si vor trebui respectate anumite reguli. Important in aceasta situatie este a avea la indemana un kit de supravieturie pentru COVID-19, atunci cand este tratabil fara spitalizare.

Discutia pe acesta tema a fost deschisa de jurnalistii americani de la Wall Street Journal, care au contactat medici specialisti din mai multe tari. Ideile initiale au fost completate si adaptate de catre jurnalistii din fiecare tara, in functie de evolutiile la zi din teren si zona de cercetare.

Regula de baza este ca pacientul sa fie izolat si sa aiba camera lui, de preferat – daca exista posibilitatea- si o camera de baie in care sa aiba acces doar el.

Pana se vor lamuri parerile medicilor – care in ultimele zile spun ca virusul nu s-ar transmite totusi prin suprafete – vom considera mai sigura varianta initiala, prin care trebuie sa evitam contactele cu suprafetele comune in cazul unui bolnav de COVID-19 in casa.

Bolnavul trebuie izolat intr-o camera, este necesar sa poarte masca si manusi cand iese din camera pentru a merge doar la baie. Atentie la dezinfectarea clantelor si a traseului pana la baie. Masa o va primi in camera de la un membru al familiei, echipat cu manusi, masca si ochelari sau vizor transparent. Manusile se arunca dupa folosire, iar mastile este de preferat sa fie de tip nk95 – cu protectie sporita – si care pot fi folosite mai mult timp, nu o singura data.

Pentru baie :

-ceilalti membri ai familiei isi retrag lucrurile din baie si vin cu ele doar cand este nevoie : prosoape, periute de dinti samd

– bolnavul foloseste doar WC-ul si chiuveta, iar acestea se dezinfecteaza de fiecare data

– pentru bolnav, in loc de prosoape clasice se recomanda folosirea prosoapelor de hartie care se vor arunca dupa folosire

– bolnavul va avea in camera servetele uscate pentru stranut si tuse si umede pentru a mai putea sterge suprafetele

– sapun pe cat posibil antibacterian

– detergent pentru rufe si vase cu variante de clor adaugat

– pastile cloramina pentru dezinfectarea suprafetelor

-dezinfectatnt pentru maini si suprafete

– peria de unghii este importanta in acesta perioada, curatarea fiind necesara cat mai des

Pentru masa, bolnavul va folosi tacamuri si farfurii separate sau de preferat de unica folosinta; ceilalti membrii ai familiei isi vor pastra separat tacamurile si vesela in acesta perioada

Pentru medicamentele de baza si echipamente medicale – in afara desigur de ce recomanda medicul de familie care asigura primul filtru al pacientilor ce pot sta la domiciliu sau necesita internare – este bine sa avem in casa:

– Sirop/dropsuri pentru caile respiratorii

– Paracetamol sau alt medicament similar (antibioticul nu prea are efect in acest caz)

– Termometru

– Antitermice

– Eventual un oximetru care poate masura nivelul de oxigen in sange

– Tensiometru, mai ales pentru cei care sufera de afectiuni cardiace

– Vitamina C cu eliberare treptata sau suplimente alimentare pentru cresterea imunitatii pe baza de vitamina C, zinc , selenium, magneziu; pentru suplimente este bine sa consultam medicul curant, pentru ca o imunitate in exces genereaza o reactie neadecvata a organismului fata de Covid-19

Pentru bolnav si cei din jurul lui este foarte importanta hidratarea – sa nu uitam de cei minimum doi litri de apa pe zi – si aportul de proteine care ajuta organismul in acesta perioada, scrie romaniatv.net.

Tratamentul la domiciliu il va stabili medicul, dar este bine sa fim pregatiti, mai ales daca locuim singuri si nu vom mai avea timp sa mergem in oras pentru a compune kitul de supravietuire.