Radio Simplu

Juratii de la X Factor s-au urcat pe masa si l-au aplaudat

X Factor este o competiție românească televizată care își propune să găsească noi talente muzicale vocale.

Emisiunea face parte din franciza internațională The X Factor, al cărei format a fost creat în 2004 de Simon Cowell.

Concurenții sunt selectați pe baza unor audiții cu public. Primul sezon al show-ului a început pe 17 septembrie 2011 și s-a terminat pe 1 ianuarie 2012, fiind câștigat de Andrei Leonte. Cel de-al doilea l-a avut câștigator pe Tudor Turcu și a debutat pe 23 septembrie 2012.

Concursul este produs de FremantleMedia și SYCOtv și are ca sponsori oficiali Orange România, Tymbark România și Wrigley România. „Factorul X” menționat în titlu se referă la o trăsătură indefinibilă care atrage calitatea de star.

Emisiunea este difuzată de televiziunea Antena 1. Cel de al treilea sezon l-a avut castigator pe Florin Ristei, cel de-al patrulea sezon a avut-o drept câștigătoare pe Adina Rădican, iar cel de-al cincilea sezon a fost câștigat de Florin Răduță.

Audițiile au loc în diferite orașe mari ale României, în săli cu public. Concurenții care au succes în audiții continuă să concureze în faza „taberei de pregătire” (denumită și „bootcamp”), apoi în faza „vizitelor la casele juraților” („judges’ home visit”).

Prin aceste etape, juriul triază calitativ concurenții astfel încât să existe câte patru în fiecare dintre cel trei categorii: „16-24 ani”, „Peste 25 de ani” și „Grupuri”.

Astfel, concurenții rămași trec în etapa galelor transmise în direct, în care publicul își votează preferații prin apeluri telefonice și mesaje scrise.

Câștigătorul primește 200.000 de euro și un contract cu o casă de discuri.

Audiții

O primă rundă de audiții se desfășoară cu luni înainte de difuzarea emisiunii, în fața producătorilor, care selectează concurenții care urmează să apară în fața juriului. Versiunea televizată prezintă eronat procesul de alegere a concurenților prin faptul că se presupune că oricine poate participa în calitate de concurent la audițiile juriului și că nu există etapa audițiilor producătorilor.

Audițiile în fața juriului au loc în săli cu public. Dacă jurații sunt impresionați de prestația concurenților, oferă răspunsul „da” („nu” în caz contrar). Începând cu sezonul 5, doar concurenții care primesc 3 răspunsuri de DA vor trece în etapa următoare.

Urmează o selecție a audițiilor în fața juriului — de obicei, cele mai bune, cele mai slabe și cele mai bizare — este difuzată în primele săptămâni.

Tabăra de pregătire

Concurenții selectați la audiții sunt triați printr-o serie de interpretări muzicale în „tabăra de pregătire” (Boot-Camp) și la „casele juraților”, până când un număr redus de competitori ajung în etapa finalelor transmise în direct.

În timpul acestor etape, producătorii alocă fiecărui jurat o categorie de care să se ocupe. La final, fiecare mentor are 4 concurenți.* Cei 12** finaliști sunt cazați în aceeași clădire pe durata participării lor la concurs. În „Casa X Factor”, aflată în București, stă și echipa de producție. Unele filmări din casă sunt difuzate și în timpul galelor televizate.

* Sezonul 2 reprezintă o excepție de la această regulă, luându-se pe moment decizia de a schimba numărul de concurenți de la 4 la 5.

Galele live

Galele constau, în sezonul 1, în câte două emisiuni live. Prima, difuzată sâmbăta, conținea prestațiile concurenților, iar a doua, difuzată duminica, dezvăluia rezultatele votului public, culminând cu eliminarea unui concurent.

În sezonul 2, cele două emisiuni au fost combinate în una singură. Începând cu sezonul 3, s-a produs o schimbare de regulament făcuta de producătorul emisiunii, Simon Cowell, în care concurenții dintr-o categorie (de exemplu: categoria Deliei) vor fi votați, iar ultimii doi aflați în clasament sunt la duel.

Numai mentorul are dreptul de a decide cu cine merge mai departe în competiție, iar ceilalți doi jurați pot doar să-l sfătuiască pe cel în cauză (de exemplu: Delia).

În fiecare seară nu va pleca unul, ci trei concurenți și în sezonul 5 au fost 2 gale live, dintre care una este semifinala și după urmând finală.