Celebrul bucatar britanic Jamie Oliver ofera in cartile si emisiunile sale o multime de sfaturi culinare gratie carora nu numai ca gatitul devine mai usor, ci si preparatele ies mai gustoase.
Iata cateva dintre lectiile pe care Jamie Oliver le-a deprins de-a lungul anilor, numai bune de aplicat in bucatarie.
Painea care si-a pierdut din prospetime poate fi recuperata daca o pastram intr-o punga de hartie in care am pus o bucata de telina proaspata.
Se mai intampla ca ciorbele si sosurile pe care le gatim sa iasa uneori prea pline de grasime sau ulei.
Exista insa un truc la care puteti apela ca sa degresati preparatul.
Puneti un cub de gheata in ciorba/supa/sos si veti vedea ca atrage grasimea in jurul lui, exact lucrul de care aveti nevoie pentru a aduna surplusul cu o spatula sau o lingura.
La fel de neplacut este sa pui o cantitate prea mare de sare in mancare.
Insa si in acest caz puteti „repara” preparatul daca puneti un cartof curatat si spalat in cratita, dupa care il lasati timp de 20 de minute sa absoarba excesul de sare.
Pentru a nu lungi inutil timpul de preparare al unui fel de mancare, adaugati numai apa fierbinte pe parcurs, daca este nevoie.
Nu turnati niciodata apa rece pentru ca aceasta incetineste procesul termic.
Pana si orezul care s-a lipit de fundul cratitei si a capatat un gust neplacut, usor afumat, poate fi salvat destul de simplu.
Asezati felii de paine alba deasupra orezului si lasati-le timp de 10 minute pana cand vor absorbi mirosul neplacut.
Laptele proaspat rezista mai multa vreme daca adaugati in sticla sau in cutie un praf de sare imediat dupa deschidere.
Nu depozitati rosiile sau citricele in frigider pentru ca isi pierd foarte repede aroma la temperaturi scazute.
O salata cu adevarat gustoasa poate fi obtinuta cu ajutorul unor ingrediente mereu salvatoare, ca usturoiul, ceapa rosie, sarea de mare, uleiul de masline, piperul proaspat macinat, oregano sau busuioc.
Jamie Oliver considera ca, desi nu sunt la fel de populare, salatele coapte sau calde sunt extraordinar de gustoase.
Se taie diverse legume in felii, impreuna cu bucatele de usturoi si felii de rosii putin fripte pe gratar, se presara ierburile aromate preferate si se da toata aceasta compozitiei la cuptor, timp de cateva minute.
Gustul va fi cu adevarat imbietor.
Pestele gras, de tipul somonului, se prepara perfect pe gratarul incins daca il lasati aproximativ 4 minute si jumatate sa se gateasca pe partea cu pielea, la foc mediu, fara sa-l intoarceti, si alte 3 minute pe partea cu carnea.