Radio Simplu

Iohannis distruge PSD! Nu mai au nicio șansă. Este anunțul zilei

În ciuda încercărilor PSD de a recăpăta majoritatea parlamentară și de a înainta un numele unui Premier care să fie susținut de Parlament, eforturile social-democraților de lovesc de opoziția Președintelui Klaus Iohannis. Disputa pare că va fi tranșată din nou la CCR.

Președintele Iohannis a anunțat miercuri că PSD trebuie să rămână în opoziție și că persoana pe care o va nominaliza pentru funcția de Premier va fi tot de la PNL.

Dealtfel, liberalii au anunțat deja, joi, prin vocea președintelui de partid, premierul demis Ludovic Orban, că propunerea înaintată președintelui, în cadrul consultărilor, este același Ludovic Orban.

Lovitură pentru PSD
PSD contestă însă legalitatea acestei variante, arătând că nominalizarea unui premier deja demis încalcă Legea Fundamentală a Statului.

Surpiză, însă! Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, este de părere că președintele Klaus Iohannis poate desemna pe cine dorește, inclusiv pe Ludovic Orban, pentru a doua oară.

”În 2015, cine l-a propus pe Cioloș? Și azi de ce nu ar putea Președintele să pună pe cine dorește? Poate să pună pe cine dorește! Orban poate fi desemnat iar premier”, a spus Zegrean, la Digi 24.

De cealaltă parte, PSD l-a propus pentru poziția de Premier, în tandem cu PRO România, pe profesorul universitar Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

Lămuriri la CCR
”PSD are în acest moment un plan comun cu partidul PRO România, așa cum am avut și o propunere comună”, a declarat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, la ieșirea de la consultările care au avut loc la Cotroceni.

Ciolacu a dat asigurări că PSD și PRO România pot forma o majoritate parlamentară care să susțină nominalizarea comună a celor două partide.

Am luat și eu act din presă de auto-propunere domnului Orban, de a fi din nou Prim-Ministru, după ce a fost demis de moțiunea de cenzură care a obținut cele mai multe voturi de după 1990, a ami spus Ciolacu.

Nici nu știu dacă acest lucru este legal, nu sunt specialist în drept constituțional, cu siguranță vom cere lămuriri, a adăugat liderul PSD, lăsând să se înțeleagă că social-democrații vor contesta la CCR nominalizarea premierului demis, Victor Orban.

”Domnul Ludovic Orban nu iese din logica abuzului de putere.

Domnul profesor Pricopie este o propunere serioasă. Decizia îi aparține Președintelui României. Dumnealui decide cât de lungă sau scurtă este criza politică prin care va trece România”, a mai spus Marcel Ciolacu.