Radio Simplu

Interpretări interesante! ALEGE O CULOARE: Ce spune despre tine cromatica pe care le preferi?

Wagner Institute for Color Research, din Santa Barbara, California, cercetează de câteva decenii efectele culorilor asupra psihicului uman, iar rezultatele au fost folosite în toate domeniile de activitate, pentru a ajuta omul să se integreze într-un anumit sistem, scrie revistafelicia.ro

De pildă, respondenţii la un sondaj privind principalele calităţi după care aleg un produs din raft au spus că dau culorii mai mult de 50% din importanță, în timp ce simţul tactil contează în proporţie de 5,6, iar auzul şi mirosul, mai puţin de 1% fiecare.

O lecţie de limbă română proaspăt învăţată! Doi polonezi dau testul în bucătărie la Chefi la cuţite!

Dacă vrem să descifrăm mai multe despre persoanele din jurul nostru, despre potenţialii parteneri de afaceri, alegerile cromatice ne dau informaţii neaşteptate.

ROŞU: inspiră energie, forţă, pasiune, sexualitate. Persoanele care iubesc această culoare au un ego debordant şi sunt raţionale în acelaşi timp.
GALBEN: caracterizează persoanele fericite, pline de viaţă, uneori timide şi sensibile. Sunt persoane de încredere, emană o sănătate fizică şi mentală de invidiat. Galbenul caracterizează şi persoanele geloase, câteodată nesigure pe ele. Ca stări psihice, galbenul influenţează capacitatea de concentrare, mobilizarea, vigilenţa.
PORTOCALIU: este o culoare senzuală şi, fiind apropiată de roşu, dezvăluie persoane calde, care radiază bunătate, persoane cu foarte mult optimism.
ROZ: culoarea tinereţii. Dacă apare frecvent în vestimentaţie, denotă imaturitate, dorinţa de a copilări, de a retrăi bucuria tinereţii. Dezavantajul celor din aceasta categorie este că sunt lipsiţi de puterea de decizie şi sunt obsedaţi de propria persoană.
ALB: este perceput ca expresie a purităţii, curăţeniei şi limpezimii. Persoanele care se înconjoară de mult alb au intenţii bune, sunt darnice, inocente şi, de obicei, adeptele stilului de viaţă simplu. Nu le plac complicaţiile, nu se implică în scandaluri şi ies de cele mai multe ori din fiecare confruntare cu fruntea sus. Caracteristicile acestor persoane sunt diplomaţia şi forța de caracter. Dacă este folosit în decorarea biroului, albul pur şi intens face pupilele să se contracte, de aceea este considerat obositor.
NEGRU: reprezintă misterul, necunoscutul şi, câteodată, nevoia de singurătate.Persoanele care iubesc această culoare sunt greu de abordat, dar foarte devotate şi, în acelaşi timp, conservatoare. Specialiştii descurajează folosirea acestei nonculori în mediul de lucru sau acasă: reduce activitatea mentală şi pe cea metabolică, inducând stări depresive, de nelinişte, de disperare. Fiziologic, reduce mult activităţile vitale, scade pulsul, minimalizează capacitatea de răspuns la stimulii din mediul ambiant.
GRI: simbolizează neutralitate şi sofisticare, la fel de autoritar ca şi negrul. Dar un angajator ar trebui să ştie că, în plan psihologic, cei care preferă griul nutresc în subconştient dorinţa de a se delimita, de a nu se implica, de a rămâne izolaţi de orice influenţă.
MARO: comunică echilibru şi credibilitate. Denotă o persoană hotărâtă, prietenoasă, cu picioarele pe pământ.
ALBASTRU: este o culoare calmantă şi clară. Aceasta este culoarea luptătorilor, a persoanelor care vor să se per¬fecţioneze într-un domeniu de activitate. Adesea, sunt firi introvertite, care se dedică muncii, în special domeniilor de cercetare. Paradoxal, abuzul de albastru în decorarea interioarelor poate provoca depresie.
VERDE: are un tonus excepţional. Persoanele care preferă verdele sunt prietenoase, perfecţioniste şi autoritare.
VIOLET: este asociat cu fantezia, creativitatea. Reprezintă regalitatea sau o lume plină de romantism. Respingerea violetului semnifică teamă de angajare, ezitare.