Radio Simplu

Incredibila origine a Cristinei Ţopescu! Se trăgea dintr-o familie de nobili veneţieni! A făcut mărturisirea cu câteva zile înainte să moară!

Cristina Ţopescu se trăgea dintr-o familie de nobili veneţieni, după cum a dezvăluit chiar ea.

Cristina Ţopescu se trăgea dintr-o familie de nobili veneţieni, ea aflând acest lucru de la bunicul ei. Pe 9 decembrie 2019, cu puţin timp înainte să moară, Cristina a văzut la televizor o emisiune despre degradarea Veneţiei. „Mă doare că Veneția (de unde puțin mă trag și eu) se zbate să trăiască. Am vazut in seara asta un documentar superb si tot atat de trist despre Veneția, orasul acesta unic in lume care moare sub ochii nostri. Dar, mai ales, sub ochii indurerați ai venetienilor. Sa va spun ceva (nu ca ar fi mare lucru!) ce n am mai spus in mod public niciodata: bunicul meu, Felix Țopescu, cavalerist pe vremea Regelui, campion de echitație olimpic și european, mare iubitor de căluți și de toate necuvântatoarele, ținea ascuns de comunisti, undeva, in apartamentul lui minuscul de la Sala Palatului, blazonul familiei din care zicea el ca ne tragem. Blazonul familiei Grimani, descendenti ai Dogilor de Venezia. Există si acum Palazzo Grimani. Strabunica (sau bunica, nu mai stiu) bunicului meu era o Grimani, care, refugiata in Romania, l-a luat de barbat pe olteanul Țopescu”, a mărturisit Cristina.

„Râdeam tot timpul cand, mândru nevoie mare, bunica-meu imi povestea din ce familie nobila ne-am trage noi si ce sânge albastru ne curge prin vine. Aristocrata Grimani si olteanul Țopescu, muream de râs:))) Bunicul nu era defel fericit de reactia asta a mea de copil care nu-și apreciaza originile, ba chiar o mai și ia în râs. Uneori mă intreb unde o fi blazonul ăla pastrat de bunicul cu atata grija. L am vazut si eu, dar nu mai stiu nimic de el. Si, totusi in seara asta, mi a plâns sufletul pentru Veneția, orasul invadat de sute de mii de turisti anual, in timp ce venetienii au mai ramas doar vreo 58.000. Orasul asta pe ape, de o rara poezie, se stinge sub ochii lor. Își striga disperarea, fac proteste, cer masuri ale autoritatilor care sa nu lase Venetia sa moara. Când acosteaza, mai nou, vase de croaziera gigantice care aduc la randul lor alte multe mii de turisti, venetienii le striga: nu va mai ganditi doar la interesele voastre personale, nu va mai ganditi doar la bani, Venetia moare din cauza lacomiei voastre, Venetia e unica in lume si voi o ucideti!”, a continuat Cristina.

Cristina Ţopescu se trăgea dintr-o familie de nobili veneţieni: „O fi şi glasul sângelui”
„Nu ii blameaza pe turisti, venetienii inteleg ca orice om din lumea asta isi doreste sa le vada orasul macar o data in viata, ei striga si se revolta impotriva unei industrii turistice sufocante cu toate excesele si kitschurile ei, le striga in fața, disperati: nu ne omorâți orasul, nu ne aduceți si vase mari de croaziera care ne polueaza si inunda orasul. Ați vazut prin ce a trecut frumoasa Veneție de curand, nu? Nu v a intristat si pe voi, chiar daca nu ați avut stramosi pe acolo? Eu una m am hotarat sa nu ma mai duc la Venetia decat in extra sezon, atunci cand nu prea se mai inghesuie turistii, atunci Venetia cred ca e și mult mai frumoasa și mai fericita, vreau sa le arat respectul meu, în felul asta, venetienilor. Dar, da, imi doresc sa mai vad o data, macar o data, Venezia, cu z, cum îi spun italienii. Poate ca totusi bunicul meu nu fabula, nu cred, nu era genul, poate ca am și ceva sange italienesc. Am invătat italiana in 6 luni si am luat 10 la admiterea in facultate, cand ma duc in Italia, ma simt ca acasa, acum mai sunt si romanii mei acolo și sunt multi. Și uite ca ma doare atât de rău ce se intampla cu Venetia, o fi ceva…o fi si glasul sangelui, nu stiu…”, a încheiat Cristina.