Radio Simplu

În fotografii părea sănătoasă, însă medicii i-au spus cruntul adevăr: avea boala secolului

Avea doar 34 de ani când viața i s-a schimbat complet de pe o zi pe alta. O profesoară din Marea Britanie a aflat că suferă de o boală cumplită, deși, aparent, n-avea niciun simptom care să-i indice faptul că viața ei era în pericol.

Deborah James, o tânără profesoară din Marea Britanie, a fost diagnosticată la doar 34 de ani cu cancer la colon, stadiul 4. Vestea a luat-o complet pe nepregătite, simptomele nefăcându-se neapărat simțite: ”Uitându-mă la fotografiile vechi, păream sănătoasă, deși eram mereu obosită și sistemul meu digestiv se schimbase complet. Mi-aș fi dorit să-mi dau seama de simptome de atunci”.

În fotografii părea sănătoasă, dar avea cancer la colon

Deborah spune că șansele ei de supraviețuire erau foarte puține în momentul în care a fost diagnosticată: ”La momentul în care am fost diagnosticată aveam noduli nu doar în colon, ci și la nivelul plămânilor. Așadar, șansele mele de supraviețuire erau foarte puține. Totul a fost ca un șoc, eram o tânără de 34 de ani, sănătoasă. Nu mă așteptam. Acum știm că 2500 de persoane, sub 50 de ani, sunt diagnosticate cu cancer de colon (n.r. în Marea Britanie)”.

Acum, la doi ani de la diagnostic, Deborah luptă cu boala și s-a dedicat persoanelor care trec prin aceeași suferință. Ea a scos mai multe cărți, printre care și ”Eu, tu și marele C”, în care face cunoscute simptomele cancerului de colon, dar povestește și cum e viața ei cu diagonosticul primit: ”Când se uită oamenii la mine, n-ar asocia cancerul de colon cu mine. Realitatea este că oricui i se poate întâmpla. Această boală nu iartă, este boala secolului. Eu am fost diagnosticată târziu, nu știu ce-mi rezervă viitorul. Dar acum sunt aici, trăiesc și trăiesc cu boala. Vreau să ajut oamenii să conștientizeze ce li se întâmplă. Persoanele diagnosticate cu cancer în stadiu 1 ori II au 90% șanse să supraviețuiască”.

Ce spune Deborah despre șansele ei la viață

Invitată într-o emisiune televizată, Deborah declara la începutul lunii aprilie că nu se va preda în fața bolii: ”Șansele mele de supraviețuire în următorii cinci ani sunt de 6 %. Și am un copil de 9 ani și altul de 11 ani. Și doar gândindu-mă la asta, mi se rupe sufletul. Dar sunt aici și mă simt bine. De fapt, analizele mele recente au arătat că stadiul cancerului meu a rămas același. Deci boala e stabilă. Atunci când ai de-a face cu cancerul ajuns în metastază, să afli că e stabil, e un lucru foarte bun. Așa că mă întorc pe masa de operație pentru a îndepărta câteva tumori. Sper ca prin povestea mea să le dau speranță altora”.