Radio Simplu

Ignatul cere sacrificii, dar dă sănătate

GALERIE FOTO (2)

Pe 20 decembrie, după cum se știe, e Ignatul. Numele acestei zile e dat de Sfântul Mucenic Ignatie Teo­fo­rul, ale cărui rămășițe pământești sălășluiesc și la Mânăstirea Tismana. Însă, în popor, obiceiurile se țin lanț la tăierea porcilor.

Sărbătorii i se mai spune Paştele fu­dulul’ şi Crăciun sătulul’, căci niciodată peste an ro­mâ­nul nu mănâncă atât de mult şi de greu. În popor, Ignatul mai e știut și drept Crăciunul țiganilor și este una dintre cele mai importante activități gospodărești ale iernii.

Sângele e important
Oamenii au ajuns să respecte o combinație de tradiții străvechi și religioase, din care sângele s-a transformat în izvor de sănătate. Se crede și azi că ungerea obrajilor și a frunții cu sângele cald al porcului tăiat dă sănătate și viață lungă. Iar sângele de porc negru ține toate relele, farmecele și blestemele departe, iar untura lui e bună de descântat și la vrăji. Din sângele porcului sacrificat de Ignat și mălai sau făină se fac turtițe vindecătoare pentru bolnavi.

Orice gospodină știe că, în această zi, nu are voie să facă nimic altceva decât treburile legate de pregătirea porcului. Și dacă se apucă de treaba înainte de a vedea sângele animalului sacrificat, riscă să aibă probleme cu respirația. De aceea, cine nu are porc trebuie neapărat să taie o pasăre sau alt animal în această zi sau să înțepe creasta unei găini negre, cât să dea sângele. Astfel, ești ferit de boli tot anul. Totuși, miloșii nu trebuie să asiste la ritualul tăierii porcului, căci animalul moare greu, iar carnea se strică.

Ignatul se ține de bine
De Ignat, încep și pregătirile pentru masa de Crăciun. Se pun deoparte carnea pentru sarmale, pentru friptură și osânza pentru prăjituri. Iar febra pregătirilor pentru Sfintele Sărbători, strălucirea care îmbracă totul în jur creează o atmosferă inconfundabilă. Iar în acest decor festiv, credințele străvechi sunt la loc de cinste. Se presară mei și sare în jurul casei, la uși și la ferestre, ca să nu fure cineva belșugul casei. Dacă în inima porcului sacrificat e mult sânge închegat, stăpânul casei va avea noroc la bani. Ca să aibă un păr frumos și bogat, fetele mănâncă neapărat o bucățică de splină.