Radio Simplu

Iată ce boli și afecțiuni poate ascunde respirația urât mirositoare – Sfaturi pentru a scăpa de Halenă

Halena sau halitoza, este mirosul neplăcut al respirației și, de regulă, este cauzată de probleme de igienă și sănătate orală. Estimativ, între 30 și 50% din populația lumii are respirație urât mirositoare.

De asemenea, halena poate fi un semnal prin care organismul avertizează de prezența unei boli precum:

Probleme digestive (tulburări intestinale, constipație)
Abcese pulmonare
Cetoacidoză diabetică
Insuficiență renală
Sinuzită
Amigdalită
Insuficiență hepatică
Flegmoane amidaliene
Stază gastrică
Boală de reflux gastroesofagian
Tumori digestive suprainfectate
Mirosurile sunt diferite, așa că un nas „antrenat” își poate da seama după miros care este afecțiunea care cauzează halena. Câteva exemple:

Insuficiență hepatică – compuși cu sulf, mercaptani
Insuficiență renală – amoniu
Cetoacidoză diabetică – mere acre
Mai mult, halena se poate datora și unor afecțiuni hematologice, tulburărilor metabolice, intoleranței la lactoză, cancerului sau alergiilor.

În ceea ce privește vitaminele, nivelul scăzut de vitamina C duce la gingivită care se poate infecta, sângera și ulcera, cauzând miros neplăcut. Pe de altă parte, nivelul scăzut de vitamina A duce la formarea tartrului care are și el un miros specific, neplăcut.

Să nu uităm nici de medicamente: unele pot contribui la apariția mirosului neplăcut din cavitatea bucală sau îl pot face mai pronunțat (antihistaminice, antihipertensive, antibiotice).

Halenă – Cauze comune

Bacteriile din cavitatea bucală

Nu mai puțin de 700 de specii de microbi au fost identificate în cavitatea bucală. Acești microbi sunt responsabili de emanarea compușilor toxici și se hrănesc cu resturile alimentare dintre dinți. Astfel, dacă se neglijează spălatul zilnic pe dinți, microbii vor crește rapid, se vor înmulți și vor da gurii un miros neplăcut.

Uscăciunea cavității bucale

Saliva „spală” bacteriile care se formează în gură și descurajează halena. Pe de altă parte, multe persoane au gura uscată din cauza fumatului, consumului excesiv de cafea și din cauza unor tipuri de medicamente.

Zahărul

Dieta bogată în zahăr este o cale directă și sigură spre halenă. Zaharurile interacționează cu bacteriile care se află deja în cavitatea bucală, semnifică un aliment pentru acestea.

Boli orale

Indiferent dacă este vorba de o infecție, carii, herpes, abces, proteză neigienizată, gingivită sau parodontită, toate duc la halitoză.

Placă dentară

Pelicula care se formează în mod natural pe dinți se numește placă dentară. Aceasta trebuie îndepărtată regulat și în mod profesionist, la cabinet. De ce? Pentru că dacă periajul zilnic nu este temeinic, placa se reface foarte repede.

Băuturi și alimente cu miros puternic

Da, vorbim despre usturoi, ceapă, unele condimente: micile particule din alimente și condimente intră în sânge, ajung în plămâni și astfel respirația va purta întregul miros.

De asemenea, vorbim și despre alcool. În cazul alcoolului, duce la scăderea producției de salivă și, implicit, la uscăciunea gurii, atunci când este consumat în exces. Astfel, creează un mediu excelent pentru bacterii.

Halenă – Cum putem scăpa de ea

Spală-te pe dinți de 2 ori pe zi cu pastă de dinți care conține fluor
Folosește ața dentară
Nu uita să treci pe la dentist
Bea mai multă apă (pentru a evita uscarea gurii)
Optează pentru gume de mestecat fără zahăr
Bea suc de ananas proaspăt stors sau consumă o felie de ananas
Mestecă 1 linguriță de semințe de fenicul după masă
Pont: dizolvă 2 lingurițe de bicarbonat într-o cană cu apă caldă și clătește-ți gura de mai multe ori pe zi.