Există o serie de semne clare ce ne pot arăta că avem imunitatea scăzută. Un sistem imunitar bun, mai ales în această perioadă cumplită, este capabil să lupte cu infecțiile și atacurile asupra organismului. Cu toate acestea, de multe ori, stilul nostru de viaţă ne poate afecta serios imunitatea care poate fi pusă în orice moment la încercare. Mai jos găsiţi o serie de semne clare că aveţi un sistem imunitar deficitar.
Semne care ne pot spune că avem o imunitate scăzută
Consumul mare de dulciuri este un semn că nu stai bine cu imunitatea. Conform unui studiu, 100 g de zahăr (cât se află în doar trei cutii de suc acidulat), pot reduce semnificativ capacitatea celulelor albe să lupte împotriva bacteriilor timp de cinci ore după consumarea zaharăului. Pentru a combate efectul lor puteţi consuma o cană de ceai verde pe zi alături de un aport de vitamina C. Sunt recomandate limonadele în această perioadă.
Un alt semn este acela că nu bem destulă apă. Hidratarea este extrem de importantă atunci când vine vorba de sistemul imunitar. Nu degeaba doctorii insistă pe consumarea a cât mai multe lichide atunci când suntem bolnavi. Organismul uman are nevoie de multă apă pentru a elimina toxinele. Cantitatea ideală de lichide care trebuie băută zi de zi variază de la o persoană la altă. Cu toate acestea, există un mod de a testa dacă beţi destulă apă sau nu. Astfel, dacă urină ta e de culoare galben deschis, atunci bei destule lichide, în caz contrar, măriţi aportul.
Kilogramele în plus, motiv de imunitate scăzută
Specialiştii spun că excesul de greutate este nesănătos pentru inima, creier și alte organe. De asemenea, kilogramele în plus sunt nocive și pentru sistemul imunitar. Greutatea excesivă cauzează dezechilibre hormonale și inflamație, ceea ce slăbește capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu infecțiile.
Un alt semn al lipsei de imunitate este uscarea nărilor. Secreţiile nazale sunt o apărare eficientă împotriva infecţiilor. Cu toate că imaginea nu este deloc plăcută, mucusul acționează de fapt ca o capcană pentru virusuri și le elimina din corp. Totuşi, atunci când căile nazale sunt prea uscate germenii pot să-ți invadeze organismul fără să îi oprească nimeni.
Nervozitatea şi stresul de lungă durată pot prevesti de asemenea slăbiciuni ale imunităţii reduse. Cercetătorii spun că nu e o coincidență că răceșți sau faci gripă după ce ai încheiat un proiect extrem de solicitant sau cu deadline strâns. Studiile arată că stresul de lungă durata slăbește sistemul imunitar și capacitatea să de lupta cu bolile. Mai mult, medicii imunologi spun că dacă devii stresat în timp ce eșți bolnav de gripă, simptomele se vor înrăutăți considerabil. De asemenea, persoanele care sunt mereu răcite trebuie să realizeze că şi acesta este un semn clar că există probleme în corp. În mod normal, un adult răceşte de 1-3 ori pe sezon, timp de 3-4 zile. Dacă răceşti mai des, rezistenţa organismului tău este scăzută.