Radio Simplu

Greutatea porcului. Cum o calculezi fără cântar

Greutatea porcului. Grație unei formule se poate afla ce greutate are un porc, și aceasta fără însă a avea la dispoziție un cântar.

A mai rămas doar o lună până la Ignat, când, oficial, se sacrifică porcul ce va îmbogăţi mesele sărbătorilor de iarnă. Așadar, dacă eşti curios să ştii ce greutate are, poți afla asta fără a avea la îndemână un cântar.

Greutatea unui porc viu poate fi aflată și fără a cântări grăsunul. Tot ce trebuie făcut este să faci anumite măsurători și să aplici o formulă.

Această metodă este deosebit de utilă fermierilor care nu au un cântar de mari dimensiuni. De asemenea, și cei care vor să cumpere porci din târguri pot apela la această formulă de calcul.

Greutatea porcului
În cele ce urmează vă prezentăm cum puteți afla ce greutate are porcul, făcându-i doar niște măsurători!

Pentru a calcula greutatea corporală a unui porc fără cântar ai nevoie de o ruleta și puțină pricepere la matematică.

Iată ce trebuie să faci
– Măsoară distanţa dintre spatele urechii şi până la baza cozii. Aceasta va fi notată cu L în formula de calcul.

– Măsoară circumferinţa porcului în spatele picioarelor din faţă, variabilă ce va fi notată cu C în formula de calcul.

Formula de calcul
Formula după care se calculează greutatea porcului este următoarea: G= CxCxLx69,3, unde C = circumferinţă, L = lungimea, G = greutatea porcului, 69,3 = constantă de calcul.

Exemplu: Un porc cu o lungime L de 1,05 şi o circumferinţă C de 1,23 metri are următoarea formula de calcul: G = 1,23×1,23×1,05×69,3 = 110,08 kilograme. De reținut că această formulă are o marjă de eroare de maximum 3 procente!

De asemene, poţi calcula inclusiv greutatea carcasei de porc. Iată cum: greutatea corpului înmulțită cu 0,72 (constantă de calcul). Un porc de 110 kg are astfel o carcasă cu greutatea de 79 kg.