Pentru a pregăti și voi gogoși pufoase după această rețetă, veți avea nevoie de…
Ingrediente (pentru 50 bucăți):
200 grame iaurt de vacă cu grăsime
2 ouă
2 plicuri zahăr vanilat
2 linguri zahar
o fiolă esentă de vanilie
un praf copt
300 grame făină
coaja rasă de la o lămaie
un plic cu zahăr vanilat
Cum se prepară?
Intr-un bol se bat ouăle cu un pliculet de zahăr vanilat, pană se topeste de tot zahărul. Se adaugă esenta de vanilie, iaurtul, si se cerne făina amestecată cu praful de copt. Se omogenizează bine toate ingredientele si se adaugă coaja rasă de lămaie. Rezultatul va fi un aluat foarte moale, cremos. Se pune la incins ulei intr-o tigaie antiaderentă sau intr-un tuci.
Cu ajutorul unei lingurite se ia din aluat cu lingură si se pune in uleiul incins. De fiecare dată se bagă mai intai lingura in uleiul incins apoi se ia aluatul, astfel nu o să se lipească. După ce s-au copt gogosile pe ambele părti, se scot cu o paletă pe un servetel de bucătărie, ca să absoarbă excesul de ulei, apoi se pudrează cu zahăr vanilat cat sunt incă calde.
Vă dorim poftă bună si spor la gătit!
Gogosile sunt unele dintre putinele deserturi care te fac sa te lingi pe degete de cat de delicioase sunt. Insa nu toate gogosile au acest efect asupra ta. Doar cele pufoase, dulci, aromate, care aproape ca se topesc in gura reusesc sa-ti ameteasca papilele gustative de placere. Daca vrei sa obtii astfel de gogosi ademenitoare atunci cand le prepari acasa, tine cont de cateva sfaturi practice!
1. Adauga drojdie in aluat!
Nu toata lumea pune drojdie in aluatul de gogosi, dar cei care o folosesc, stiu de ce o fac. Este ingredientul secret care le ajuta sa creasca si sa iasa pufoase, asemenea celor din reclame. Inainte de a adauga drojdia, dilueaz-o in putina apa calduta, pentru a o activa si a face aluatul sa creasca.
2. Adauga smantana sau iaurt in aluat!
Daca vrei ca gogosile tale sa fie mai gustoase si mai consistente, specialistii te sfatuiesc sa adaugi putina smantana sau iaurt in aluat. Daca folosesti aceste ingrediente, poti renunta complet la drojdie, dar gogosile nu vor mai fi pufoase, ci consistente.
3. Incinge bine uleiul inainte de a le praji!
Daca nu vrei ca uleiul sa patrunda in gogosi si sa le faca foarte grase, este foarte important sa-l incingi bine inainte de a pune gogoselele la prajit. Uleiul ar trebui sa aiba o temperatura de aproximativ 175 grade Celsius la momentul punerii gogosilor in tigaie.
4. Prajeste-le la temperatura potrivita!
Dupa ce uleiul se incinge bine si pui gogosile in tigaie, la prajit, potriveste focul la o temperatura mai mica. Este important sa urmezi instructiunile cu privire la temperatura din reteta pe care ai ales-o. In cazul in care focul e prea mare, se ard repede si raman crude in interior, iar daca este prea mic, absorb cantitati mari de ulei si nu mai ies la fel de pufoase.
5. Scoate-le pe servetele de hartie!
Inainte de a le pudra sau glazura si a le savura impreuna cu cei dragi, este important sa lasi gogosile sa se „odihneasca” un pic. In plus, este recomandat sa le asezi pe cateva servetele de hartie, intrucat absorb excesul de grasime, astfel nu vor mai fi unsuroase si gretoase in timp ce le mananci.