Radio Simplu

Glanda tiroidă este cea care controlează întregul organism – Menține-o sănătoasă cu un ingredient simplu din bucătărie

Glanda tiroidă este cea care controlează întregul organism: cum o mențineți sănătoasă? Glanda tiroidă este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman, are o greutatea de 5-6 g la nou-născut, atingând o greutate de 15-30 g la adult (este mai mare la femei decât la bărbați) și este situată în regiunea antero-laterală a gâtului.

Glanda tiroidă (glandula thyroidea) este un organ nepereche de culoare gălbuie-roz, cu o consistență moale, cântărind 15-30 gr, având doi lobi de formă ovală, ce se dispun de o parte și de alta a laringelui și traheii, uniți printr-un istm; în 50-60% din cazuri, o prelungire, lobul piramidal, se întinde înspre osul hioid.

Tiroida normală la adult are forma literei H și este alcatuită din doi lobi (drept și stâng), uniți printr-un istm (porțiune de țesut glandular).

Tiroida este învelită la exterior de o capsulă fibroasă din care pornesc septuri fibroase ce împart glanda în pseudolobi, la rândul lor alcătuiți din vezicule, numite foliculi sau acini (unitatea structurală a tiroidei).

Glanda tiroidă produce doi hormoni principali, tiroxina și tironina, care: stimulează metabolismul general / au influență asupra vitezei cu care este utilizată / energia în corp și a producerii de proteine / influențează asupra termoreglării organismului / stimulează la copii creșterea scheletului / influențează compoziția sângelui / intensifică excitabilitatea sistemului nervos față de alți hormoni / Cei doi hormoni sunt depozitați în foliculi, unde sunt legați de o proteină, formând tiroglobulinele.

Pentru elaborarea hormonilor e nevoie de iod, care este furnizat prin alimentație. De asemenea, tiroida produce calcitonina, antagonist al hormonului paratiroidian, ce scade pragul calcemiei și stimulează osteogeneza. Tiroida hipoactiva apare atunci cand glanda tiroida nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni ce au rolul de a regla intregul organism.

Printre simptome se pot numara cresterea in greutate, obosealam depresia, problemele de concentrare, piele uscata, constipatie. In cazul in care nu se trateaza, hipotiroidia poate avea repercurisiuni grave asupra sanatatii. In cele mai multe dintre cazuri, hipotiroidismul este cauzat de boala auto-imuna cunoscuta sub numele de boala Hashimoto.

Tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna caracterizata printr-o agresare a organismului de catre propriul sau sistem imunitar. Este una dintre cele mai frecvente cauze de gusa (crestere in volum al glandei tiroide) si de hipotiroidism mai ales la femei.

Cand medicul suspecteaza un hipotiroidism sau un hipotiroidism subclinic, el va recomanda teste pentru confirmarea diagnosticului.

Testele cele mai des folosite sunt: TSH (hormonul de stimulare tiroidiana) / T4 (tiroxina). Cei care sufera de aceasta afectiune primesc pentru tratarea hipotiroidiei cel mai frecvent Euthyrox.

Medicul va trata hipotiroidismul cu medicamente de substitutie, ca Levotiroxina. Tratamentul trebuie administrat conform recomandarilor medicului. Se recomanda controlul dupa 6 sau 8 saptamani, pentru a se asigura ca doza de medicament este corespunzatoare. Este recomandat insa sa aveti si un stil de viata si o alimentatie corespunzatoare.

Mai jos va prezentam cateva lucruri pe care le puteti face pentru a avea o tiroida sanatoasa: Toate fructele si legumele contin fitonutrienti puternici care suporta sistemul imunitar. In cazul unei inflamatii cauzate de o boala autoimuna se recomanda reducerea inflamatiei prin consumul de antioxidanti.

De aceea este bine sa consumati un curcubeu de fructe si legume din care sa va luati cat mai multi fitonutrienti valorosi.

Seleniu: Consumul de alimente bogate in seleniu cum ar nucile de Brazilia, crustaceele, ouale, semintele de floarea soarelui si usturoiul va va ajuta sa aveti un metabolism sanatos. Continutul de seleniu din alimente difera in functie de sol si de pozitia geografica. Pentru a va testa de o posibila deficienta de seleniu puteti face un test de sange, al parului sau unghiilor.

Iodul: Buna functionare a tiroidei necesita un nivel adecvat de iod. Iodul ajuta la sinteza hormonilor tiroidieni. Incercati sa consumati cat mai multe alimente cu continut bogat de iod cum ar fi algele marine, ananas, sare de mare iodata, spanac si salata.

Evitati consumul in exces al alimentelor ce contin goitrogeni si produsele din soia nefermentate. Stresul este un alt factor cu un mare impact negativ asupra sanatatii tiroidei si asupra intregului sistem imunitar. Incercati sa combateti stresul implicandu-va in activitati de relaxare cum ar fi yoga, baile cu apa calda, sportul, cititul etc.

Expunerea in exces la fluorura si bromura poate interfera, de asemenea, cu sanatatea tiroidei dumneavoastra. Evitati consumul de gluten daca aveti intoleranta la acesta. Sunt multe studii care confirma ca bolile auto-imune, in special boala Hashimoto, apar ca efect al intolerantei la gluten.

Evitati pe cat posibil consumul de zahar, cafeina, alimente procesate, conservanti, aditivi alimentari si coloranti sintetici. Potrivit mai multor studii de cercetare, uleiul de cocos este de mare ajutor in cazul hipotiroidismului caci acesta are capacitatea de a stimula tiroida lenesa.