Ginkgo biloba este un arbore care creste spontan in China si Japonia si pe care asiaticii l-au ridicat la rang de copac al vietii pentru ca, spun ei, este singurul capabil sa realizeze un echilibru perfect intre cer si pamant.
Arborelui i se spune si „arborele pagodelor” datorita formei pe care o are, dar si „copacul lui Dumnezeu” datorita multiplelor sale calitati.
Aproape toate partile plantei, de la scoarta, mugurii, pana la frunze si fructe au proprietati medicinale deosebite, dar, de departe, cele mai utilizate si mai studiate sunt frunzele de ginkgo biloba. Acestea trebuie culese exact in momentul cand capata culoarea galbena intensa (fara insa a bate deloc spre ruginiu).
Atunci au cea mai mare concentratie de flavonoide, substante cu efecte antioxidante foarte puternice.
Mai mult, frunzele trebuie culese in momente cu soare si cu caldura cat mai mare, pentru ca atunci nivelul de terpene – substante cu efecte anticoagulante si vasodilatatoare – este maxim.
Iata cateva dintre proprietatile terapeutice ale frunzelor de ginkgo biloba:
1. Extractul de ginkgo actioneaza rapid asupra circulatiei sangelui la nivel cerebral, dar si asupra celulelor nervoase, ajutandu-ne sa ne concentram mult mai bine, sa fim mai atenti.
2. Prin activarea microcirculatiei cutanate si descongestionarea tesuturilor, ginkgo biloba accelereaza cicatrizarea ranilor si reface integritatea tegumentelor in caz de edeme, varice, cuperoza (eruptie de pete rosii), hemoroizi. 3. Are efecte vasodilatatoare, reduce presiunea arteriala si riscul de infarct.
Mai mult, flavonoidele din frunze impiedica oxidarea colesterolului si a trigliceridelor pe peretii arterelor, prevenind astfel formarea placilor de aterom, care ingusteaza vasele de sange.
Flavonoidele exercita efecte anticanceroase, regeneratoare si fortifiante.
4. Inhiba factorul de activare a trombocitelor (elementele din sange responsabile de formarea cheagurilor), ceea ce reduce tendinta spre tromboze.
5. Administrarea de ginkgo femeilor ajunse la menopauza previne instalarea osteoporozei, a depresiei, a bolilor cardiovasculare.
In plus, tratamentul cu ginkgo reduce riscul de cancer la san la femeile care fac terapie de substitutie cu hormoni estrogeni.
6. Protejeaza retina de procesele degenerative intervenite odata cu varsta sau ca efect secundar al diabetului.
Tratamentul are mai ales rol preventiv, dar sunt consemnate si cazuri in care a fost stopata, cu ajutorul sau, evolutia degenerescentei maculare si a retinopatiei diabetice.
7. Tinctura se recomanda in tulburari circulatorii cerebrale si periferice (stimularea irigarii cerebrale, ischemie cerebrala, pierderea memoriei, boala Alzheimer, scleroza in placi, ameteli, migrene, depresie psihica, reglarea circulatiei sangvine, vasodilatatie, tromboflebite, varice, ulcere varicoase), precum si in cancere, diabet zaharat, tulburari de auz si de vedere, imbatranire prematura.
8. Datorita flavonoidelor si terpenelor, frunzele de ginkgo au un puternic efect antioxidant, care incetineste imbatranirea tesuturilor, degenerarea ADN-ului si impiedica aparitia celulelor maligne.
9. Capsulele sunt recomandate mai ales pentru imbunatatirea fluxului sangvin cerebral.
Preparate pe baza de ginkgo biloba. Infuzie: 10 g frunze uscate la 250 ml de apa clocotita; se lasa acoperit zece minute, se strecoara si se beau doua cani pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele de dimineata si pranz, intr-o cura de minimum trei luni.
Tinctura: in proportie 1:4, cu alcool 40˚, macerata timp de 10-14 zile; se iau de trei ori pe zi cate 30 de picaturi (adulti) si zece picaturi (copii 6-14 ani), in putina apa sau suc natural.
Capsule: luate trei pe zi in functie de varsta (una la copii, doua la tineri si trei la adulti), inainte de mese.
Precautii: Preparatele pe baza de ginkgo biloba trebuie luate doar la recomandarea medicului, pentru ca dozele in exces pot provoca efecte secundare ca: dermatite, diaree, voma si stari de neliniste.
Nu se consuma seara dupa ora 18.00, deoarece provoaca intensificarea activitatii cerebrale, cu efecte directe asupra somnului.