Radio Simplu

Gata, a venit frigul peste noi! Temperaturi cu minus în România

Gata, toamna și-a intrat oficial în drepturi în România. Azi-noapte au fost înregistrate primele temperaturi cu minus din țară în mai multe zone din țară. Acestea sunt primele semne anunțate de meteorologi că ne așteaptă doar frig pentru următoarele luni.
Gata, a venit frigul peste noi! Temperaturi cu minus în România

Meteorologii au anunțat că sâmbătă dimineață la Miercurea Ciuc s-a înregistrat minus 1 grad Celsius. La fel și în Vârful Ceahlău-Toaca. Cu toate acestea, specialiștii ANM anunțaseră temperaturi apropiate de pragul înghețului în depresiuni încă de vineri. În zilele următoare însă vremea se va mai încălzi. Aerul rece va persista și în prima zi de weekend, apoi vremea va intra într-un proces de încălzire.

Anunțul ANM
Mercurul termometrelor a scăzut, sâmbătă dimineaţa, la Miercurea Ciuc, până la minus 2,9 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată la nivel naţional, potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Meteorogul de serviciu de la Centrul Meteorologi Regional Sibiu, Cristina Blaga, a declarat pentru Agerpres că scăderea de temperatură s-a produs pe un fond de cer degajat, cu presiune ridicată şi în urma pătrunderii de aer rece din sector nordic.

Sursa citată a mai precizat că temperaturi negative s-au mai înregistrat şi în alte localităţi din Harghita, respectiv minus 1 grad Celsius la Topliţa şi minus 0,6 grade Celsius la Joseni. La toate staţiile meteo unde temperaturile au fost negative s-a înregistrat şi brumă. Meteorologul Cristina Blaga a mai precizat că minima înregistrată la Miercurea Ciuc este mai scăzută decât normalul perioadei, dar au mai fost ani când, în aceeaşi zi, mercurul termometrelor a înregistrat valori chiar şi de minus 5 grade Celsius.

Cum va fi vremea sâmbătă potrivit ANM
Vremea va fi frumoasă, cu valori termice normale pentru această dată. Maximele vor fi cuprinse între 19 grade Celsius în depresiuni și 25 de grade în sud-vest. Pe parcursul zilei de sâmbătă, soarele va fi generos, iar vântul va avea intensificări ușoare în sudul țării și în vestul Carpaților Meridionali.

Gata, a venit frigul peste noi! Temperaturi cu minus în România

Prognoza meteo ANM pentru următoarele zile
Ziua de duminică va începe cu temperaturi apropiate de pragul înghețului în depresiuni și cu condiții de ceață. După prânz, însă, valorile termice vor trece de 20 de grade în toată țara, iar vântul va avea unele intensificări prin sudul Banatului.

Temperaturile vor continua să crească la începutul săptămânii atât pe timpul zilei, cât și noaptea. Astfel, marți, maximele vor atinge 29 de grade Celsius, o valoare mai ridicată față de normalul perioadei.

Vremea la munte

La munte, vremea va fi frumoasă, dar răcoroasă dimineața și noaptea. Vântul va avea ușoare intensificări în masivele sud-vestice, iar în depresiunile Carpaților Orientali vor fi condiții de brumă. De duminică, atmosfera se va încălzi ușor.

Vremea la mare

Pe litoral, atmosfera va fi răcoroasă, cu maxime ce nu vor mai trece de 20 de grade Celsius. De duminică, însă, vremea va deveni predominant frumoasă: temperaturile vor atinge din nou 24 de grade, mai spun meteorologii ANM.

Gata, a venit frigul peste noi! Temperaturi cu minus în România