Radio Simplu

Florin s-a dus să lucreze într-o fabrică de mezeluri din Germania. Când a intrat în incintă a crezut că leșină: Nici în România nu am pomenit așa ceva!

În scandalul listeriozei, care a dus la trei decese în ultimii doi ani în Germania, un român face dezvăluiri uluitoare, referitor la igiena și condițiile de lucru la un producător de mezeluri din Hessa. El vorbește despre un număr excesiv de ore suplimentare care trebuiau prestate, despre condiții umilitoare de cazare și despre salamuri degradate, reambalate și vândute din nou. Trebuie menționat însă înainte standardele diferite, aplicate la carne, în cele două țări: ceea ce numim în România carne stricată, în Germania se diferențiază în două categorii: există carne „degradată biologic“, însă relativ bună de consum (Gammelfleisch) și carne care nu se permite consumului uman și este, eventual, preparată pentru hrana animalelor (Ekelfleisch).

Televiziunea regională din Hessa a făcut, săptămâna trecută, și un reportaj, în care apare românul Florin, un tânăr de 24 de ani recrutat în România de o firmă de intermediere. Așa a ajuns acesta în Germania, ca să câștige bani la producătorul de mezeluri Wilke, din Twistetal, landul Hessa. Românul declara, săptămâna trecută, pentru Hessenschau.de: „Încă de la început am lucrat aproape 12 ore, șase-șapte zile la rând”. Iar ca el ar mai fi lucrat și alți angajați, români și maghiari. Românul a arătat publicației numite un pontaj cu 318 ore lucrate într-o lună.