Radio Simplu

Expunerea la soare nu ne protejează de coronavirus. Care este avertismentul medicilor

GALERIE FOTO (2)

Vine vara şi soarele va străluci în voie. Însă, indiferent de cât de mult ne expunem la razele arzătoare, nu suntem protejaţi în faţa coronavirusului – spun clar cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ultravioletele în exces nu previn infecţia, dar sigur ne distrug pielea.

Ne putem infecta cu noul virus oricât de mult ne expunem la soare şi boala nu este ținută la distanţă de vremea călduroasă – spune clar Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Când suntem afară – fie la umbră, fie la soare, nu trebuie să ne atingem ochii, gura, nasul său limba cu mâinile neigienizate în prealabil.

În mucoasa orală, oculara şi în cea nazală – toţi avem receptori compatibili cu coronavirusul. Aşadar, indiferent de cât de puternic e soarele, probabilitatea de a ne îmbolnăvi este mare dacă punem mâna pe un obiect contaminat, apoi o ducem la ochi, la nas ori la gură.

Carmen Chifiriuc, Facultate de Biologie: “Ne trebuie puţine particule virale ca să ne infectam. Doza minimă virală infecțioasă este mică şi explică de fapt contagiozitatea foarte ridicată a virusului SARS CoV2.”

Coronavirusul este acoperit cu o membrană, care poate fi atacată cu apă cu săpun, alcool, clor sau cu apa oxigenată. Învelişul este sensibil şi la ultraviolete. Dar nu la soare.

Grigore Mihaescu, Facultatea de Biologie: “Razele ultraviolete emise de soare nu au intensitatea suficient de mare ca să îl netutralizeze, să îl inactiveze.”

În cazul lămpilor cu ultraviolete vorbim despre radiaţii concentrate. Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne spune clar să nu ne expunem pielea la aceste dispozitive.

Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: “Ultravioletele ne pot ajuta să sterilizăm aerul din încăperi pentru că anumite lungimi de unda care fac parte din spectrul ultraviolet sunt folosite pentru efectul bactericid şi virucid, adică dezintegrează molecule din compoziţia bacteriilor şi sunt creditate ca şi efect virucid. Pentru că ne depăşesc puterea de apărare a învelişului cutanat şi pot să se soldeze cu arsuri solare, cataractă, cu fotoalergii.”

Nici solarul nu ajută în prevenţia infecţiei cu noul virus. La vară, dacă vom putea să ajungem pe plajă, nu trebuie să uităm de distanţarea socială şi de măsurile de igienă stricte.