S-au facut multe experimente sociale despre cum ii privesc trecatorii pe oamenii strazii si cum reactioneaza cand acestia fie dau semne ca s-ar simti rau, fie ca le este foame, insa un nou clip pune lucrurile intr-o alta perspectiva.
Cum ai reactiona daca un cersetor ti-ar oferi toti banii sai? Asta s-a intrebat Yousef Saleh Erakat, care a vrut sa vada reactia oamenilor pusi in fata unei asemenea situatii. Iar concluziile au fost dezamagitoare.
Erakat s-a deghizat in cersetor si a stat in strada cateva ore, cu o pancarta inscriptionata cu mesajul “Nimeni nu a devenit vreodata sarac pentru ca le-a dat celor din jur” si a incercat sa le ofere bani trecatorilor.
Raspunsurile celor din jur au fost, in mare parte, negative si nepoliticoase. “N-am nevoie de banii tai. As putea sa te cumpar cu totul”, ii spune un barbat, in timp ce altii il injura, iar unul este la un pas sa-l ia la bataie.
Oamenii de știință și brandurile mari caută să efectueze experimente sociale pentru a aduce oamenii pe linia de plutire.
Se întâmplă ca participanții să acționeze în vederea eludării regulilor, acțiunile lor nerespectând legile logicii și nici cei mai buni psihologi nu înțeleg imediat care este problema.
Privește următoarele experimente sociale care s-au sfârșit neașteptat
1. Dacă părăsești câmpul, oamenii vor fura sau vor plăti pentru produsele luate?
Aceste câmpuri “de autoservire” se află de-a lungul drumurilor.
Oricine poate lua un buchet de flori, fructe sau legume. Imediat lângă se află o pancartă cu prețurile și o cutie unde oamenii pun banii.
Rezultatul- nimeni nu a furat nimic. Oamenii au chiar obiceiul de a lăsa mai mult decât trebuie. În general, totul merge către organizațiile caritabile.
2. Ce se întâmplă dacă unii șoferi sunt amendați și alții recompensați?
O camera înregistrează cât de repede trece o mașină. Cel care a trecut limita de viteză primește o amendă, iar șoferul responsabil o scrisoare de recunoștință și o ofertă de participare la o loterie.
Premiul principal este reprezentat de banii șoferului amendat. Acest experiment a devenit parte din Campania publicitară Fun Theory, inventată de Volkswagen.
Rezultat- înainte de experiment, viteza medie pe această porțiune a drumului a fost de 32 km / h, iar în timpul implementării s-a diminuat cu 22% – la 25 km / h.
3. Ce se întâmplă dacă apare o scară-pian lângă una rulantă?
În cadrul campaniei publicitare „The Fun Theory”, scara obișnuită a fost transformată într-una muzicală: trecând pe treptele sale, o persoană pare să cânte la un pian gigantic.
Rezultat: în timpul experimentului scara a fost folosită de 66% mai mulți oameni decât de obicei. Multora le-a plăcut ideea: scările similare se găsesc astăzi în Kuala Lumpur, Seul, San Francisco,
Mexico City, Sarajevo, Viena și alte orașe din întreaga lume.
4. Oamenii recunosc talentul sau iubesc doar ceea ce este popular?
Membrii trupei U2 s-au deghizat în muzicieni de stradă și au oferit un concert gratuit în metrou.
De obicei, este extrem de dificil de a ajunge la performanța lor: biletele sunt cumpărate în câteva ore. Oare trecătorii recunosc talentele din spatele imaginilor unor artiști de stradă necunoscuți?
Rezultat: oamenii nu au acordat atenție muzicienilor până nu s-au expus. Un experiment similar a fost făcut de Cristiano Ronaldo în Madrid- puțini oameni au fost interesați de calificarea unui jucător de fotbal fără adăpost, iar Ronaldo nu și-a scos masca.