Radio Simplu

EPIDEMIA de care romanii au uitat revine in forta. Zeci de cazuri inregistrate in ultimele zile

Inca 53 de cazuri nou-confirmate de rujeola au fost raportate in ultima saptamana, in cinci judete, astfel ca numarul total al imbolnavirilor a ajuns la 19.381, din care 64 de decese.

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), in perioada 10-14 februarie au fost raportate inca 53 de cazuri nou-confirmate de rujeola, in cinci judete, transmite News.ro.

Cele mai multe au fost raportate in Suceava – 35, cate sase cazuri fiind in Caras-Severin si Timis, cinci in Brasov si unul in Arad.

Astfel, numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania raportate pana in 14 februarie este 19.381, din care 64 de decese.

Rujeola (pojarul) este o boala infectioasa care adesea duce la complicatii.

Rujeola poate afecta pe oricine, insa au un risc crescut de a dezvolta boala:

Persoanele nevaccinate impotriva rujeolei

Oamenii neimunizati care calatoresc in tarile in curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventa
Persoanele cu o deficienta de vitamina A

Simptomele apar dupa 10 – 12 zile de la momentul infectarii
Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ doua saptamani dupa ce copilul a fost infectat. Rujeola incepe sa se manifeste prin ochi rosii, secretii nazale, tuse si febra mare, dupa care apare eruptia cutanata.

Exista trei etape importante:

Perioada de incubare – incepe cu momentul infectarii si dureaza aproximativ 11 zile, timp in care nu apare niciun simptom
Instalarea simptomelor prodromale (care anunta aparitia bolii) – congestie nazala, tuse, febra. Se manifesta timp de aproximativ trei zile si sunt insotite de pete albe mici (pete Koplik), care apare in interiorul gurii. Copiii devin contagiosi cu patru zile inainte de inceperea eruptiilor cutanate si pot transmite boala timp de patru zile dupa ce eruptiile apar, ceea ce inseamna ca din aceasta etapa boala devine contagioasa.
Prezenta eruptiei cutanate – apar mici pete rosii pe fata, incepand cu linia parului si in spatele urechilor, dupa care se raspandesc pe gat, corp, brate, maini si picioare. Dupa aparitia eruptiilor cutanate, febra poate depasi 40 de grade Celsius. Dupa cateva zile, febra se reduce si eruptiile cutanate dispar.

Cat de periculoasa este rujeola?

Rujeola poate fi o boala grava la toate grupele de varsta, insa este deosebit de periculoasa in cazul copiilor mai mici de 5 ani si la adultii cu varste peste 20 de ani. Conduce frecvent la complicatii severe, cum ar infectiile pulmonare joase, infectii ale creierului si infectii bacteriene secundare – acestea din urma necesita tratament, antibiotic.

Complicatii severe:

Pneumonie – persoanele cu un sistem imunitar slabit pot dezvolta diferite forme de pneumonie, care, uneori, pot duce la decesul persoanei infectate
Encefalita – aproximativ 1 din 1000 de persoane cu rujeola dezvolta encefalita, o inflamatie a creierului care poate provoca varsaturi, convulsii, si, rareori, coma sau chiar deces. Encefalita poate aparea si la cateva luni dupa aparitia rujeolei

Sarcina prematura sau avort – persoanele gravide trebuie sa evite pe cat posibil persoanele cu rujeola, deoarece boala poate duce la pierderea sarcinii, la nastere prematura sau la nasterea unui copil cu o greutate mica

Numar scazut de trombocite (trombocitopenie)

Panencefalita subacuta sclerozanta (PESS) – este o complicatie pe termen lung a rujeolei si o boala foarte rara, dar fatala a sistemului nervos central. PESS se dezvolta, in general, intre 7 si 10 ani dupa ce o persoana a fost infectata cu rujeola