Radio Simplu

Efectul secundar nebănuit al uneia dintre cele mai comune pastile. Ce daune poate determina pe termen lung ibuprofenul

Ibuprofenul, substanța activă din cunoscutul Nurofen, ar putea avea un efect secundar nebănuit au descoperit recent cercetătorii.
Analgezicele precum acesta, dar și alte două substanțe, combat inflamația pe termen scurt dar pe termen lung ar putea cauza o altă problemă serioasă.

Un efect secundar serios al administrării de ibuprofen (nurofen), a fost descopeit recent de experții din SUA, relatează cotidianul „The Sun”.

Experții de la Universitatea din California, San Francisco, au descoperit că ibuprofen, naproxen și diclofenac, substanțe active prescrise sub diferite forme comerciale de medicamente pentru a calma diferite dureri, inclusiv cele articulare, ar putea agrava inflamația genunchiului – osteoartrita, în timp.

Simptomele osteoartritei sunt umflarea articulațiilor, precum și durere și rigiditate în zonele afectate, iar în cele mai multe cazuri, tratamentul acestora constă în exerciții fizice regulate , pierderea în greutate – dacă există un exces și purtarea de încălțăminte adecvată.
Medicii prescriu și calmante, dar la dureri mai severe, arată sursa citată.

Studiu pe osteoartrită
Osteoartrita este o afecțiune care afectează 500 de milioane de oameni din întreaga lume, 8,5 milioane în Marea Britanie și 32 milioane în SUA.

Cu toate acestea, după analizarea datelor de la peste 1.000 de pacienți, medicii din SUA nu au găsit „niciun beneficiu” la 277 de pacienți cu osteoartrită moderată până la severă în utilizarea susținută a medicamentelor din clasa AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene).

Inflamația articulațiilor și calitatea cartilajului s-au înrăutățit timp de patru ani, comparativ cu un grup de 793 de persoane care nu au luat medicamentele, au declarat medicii.

Toți participanții au fost supuși unui RMN al genunchiului la începutul și la sfârșitul perioadei de studiu.

Au fosta examene imagistice RMN-uri 3T, care generează un câmp magnetic de două ori mai puternic decât imagistica prin rezonanță magnetică normală.

„Utilizarea AINS pentru funcția lor antiinflamatoare a fost frecvent propagată la pacienții cu osteoartrită în ultimii ani și ar trebui revizuită, deoarece nu a putut fi demonstrat un impact pozitiv asupra inflamației articulațiilor” a declarat dr. Johanna Luitjens, de la Universitatea din California