Radio Simplu

Efectele miraculoase ale murăturilor asupra organismului

Alimentele fermentate conțin bacterii probiotice benefice organismului. Dacă îți place să mănânci murături trebuie să știi că se digeră mai ușor decât unele alimente în varianta proaspătă și conțin foarte mulți nutrienți.

Preparatele alimentare obținute prin lacto-fermentație (adică fermentație anaerobă – în lipsa oxigenului), respectiv murăturile în saramură, sunt bogate în probiotice și contribuie la dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase. Rezultatul duce la îmbunătățirea a stării generale a organismului. De asemenea, murăturile în saramură sunt mai usor de digerat decât legumele și fructele proaspete, conțin numeroase enzime benefice, precum și substanțe antibiotice și anticancerigene.

Care sunt nutrienții pe care le conțin? Doamna doctor Gabriela Man ne spune că ‘în linii mari, alimentele murate conțin probiotice (lactobacili care sunt benefici pentru sănătatea colonului și întărirea sistemului imunitar), substanțe antibiotice și anticancerigene, hepatoprotectoare (sulforan), vitamine și antioxidanti (vitaminele C, A, E, B1, B2), zinc, fibre alimentare, minerale (potasiu, magneziu, fier, calciu), acid lactic (reglator al microflorei intestinale) și enzime’.

Diferența dintre murăturile în saramură și în oțet
Murăturile în oțet nu conțin probiotice. ‘Este nevoie de fermentarea în saramură pentru obținerea lor’, explică medicul specialist. Își păstrează o mică parte din nutrienții alimentului murat, însă cu adevărat sănătoase și benefice organismului sunt murăturile în saramură.

Varza, cea mai spectaculoasă în beneficii
Castraveciorii, gogonelele, varza, conopida sunt murăturile clasice, care se găsesc în bucătăriile majorității gospodinelor. Totuși, de departe, spune dr. Man, ‘cea mai spectaculoasă ca și acțiuni benefice asupra corpului este varza murată. Aceasta conține compuși anticancerigeni (glucozinolați), hepatoprotectori (sulforafan), antiinflamatori-antioxidanți (vitaminele A, C, E, zinc), 3% fibre alimentare (care combat constipația, detoxifică intestinul gros), minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier), acid lactic, lactobacili. Și este utilă în disbacteriemii (la persoanele care au făcut tratamente lungi cu antibiotice). De asemenea, întărește sistemul imunitar și are efect benefic în viroze (inclusiv diverse forme de gripă) și crește rezistența la infecții repiratorii. Mai are efecte teraputice și de prevenție în: hepatite, cancere, ateroscleroza, boli cardiovasculare, îmbunătățirea digestiei, menopauză, surmenaj.’

De la conopidă la pepeni și struguri murați
Proprietăți asemănătoare cu ale verzei murate are și conopida, care face parte din aceeași familie.

Însă, toate legumele și fructele murate în saramură vor avea calități extraordinare, își vor păstra compușii activi și după murare și își vor dezvolta probioticele, care sunt utile pentru sănătatea generală a fiecărei persoane. Alte legume și fructe care merită să fie luate în calcul pentru a fi murate pentru perioada de iarnă sunt și sfecla, ceapa, guliile, dovleceii, ciupercile, rădăcinoasele, perele, pepenii, strugurii etc.

Știai că… și kefirul sau iaurtul sunt bogate în probiotice, asemeni alimentelor murate în saramură?

Persoanele cu hiper și hipo tiroidie, atenție la varză!
‘Murăturile în saramura sunt cunoscute și apreciate, nu doar pentru gustul bun, dar mai ales pentru proprietățile lor curative de peste 4000 de ani, fiind menționate și în Biblie. Abia în ultimele decenii cercetările efectuate asupra murăturilor naturale, fermentate în saramură (nu cele industriale, conservate în oțet), au dezvăluit virtuțile alimentare și terapeutice extraordinare, prevenind și tratând o gamă largă de afecțiuni: surmenaj, rezistență scăzută la infecții, cancere, îmbătrânire prematură, ateroscleroză, dislipidemii, constipație, disbioze, focare intestinale de candida. Atenție! Persoanele cu hiper și hipo tiroidie se recomandă să consume cu precauție varză murată. ‘ (dr. Gabriela Man, specialist în siguranța alimentului și sănătatea populației)

Sursa: stiri.com.ro