Radio Simplu

Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018. Va fi cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol

GALERIE FOTO (2)

Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018 va avea cea mai lungă durată din secolul XXI, 102 minute, şi va fi transmisă în direct din Namibia prin canalul sky-live.tv. Transmisiunea va fi realizată în colaborare cu proiectul european STARS4ALL şi Observatorul High Energy Stereoscopic System (HESS), potrivit unui comunicat publicat vineri, 20 iulie, de Institutul de Astrofízică din Canare (IAC), citat de Agerpres.

Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018 va avea cu maximul centrat în Oceanul Indian, potrivit datelor furnizate de NASA.

Faza totală, cu o durată de o oră şi 42 de minute, cea mai lungă din acest secol, va începe la ora 19:30 GMT, iar Luna va începe să intre în umbra Pământului la ora 18:24 GMT.

Unde se va vedea eclipsa de Lună din 27 iulie 2018

Fenomenul va putea fi observat din America de Sud, Europa, Africa, Asia şi Oceania. Imaginea Lunii nu va dispărea complet ci aceasta va căpăta o nuanţă roşiatică.

Eclipsele de Lună au loc atunci când satelitul natural al Pamântului trece prin umbra acestuia, fenomen care nu se întâmplă în fiecare lună deoarece orbita Lunii este înclinată faţă de cea Pamânt-Soare (ecliptică).

Spre deosebire de eclipsele de Soare, cele de Lună sunt vizibile de oriunde din lume, odată ce Luna se află deasupra orizontului în momentul eclipsei, a explicat IAC.

Atmosfera Pământului, care se extinde până la altitudinea de aproximativ 80 de kilometri, acţionează ca o lentilă expusă luminii Soarelui. În acelaşi timp, atmosfera (gazele din compoziţia sa) filtrează eficient lumina pe lungimea de undă corespunzătoare culorii albastru şi dă voie doar luminii roşii să treacă. Aceasta va ajunge să fie reflectată de Luna care dobândeşte o nuanţă arămie, a adăugat IAC.

După doi ani în care nu au fost observate eclipse totale de Lună din Europa, la 27 iulie Luna roşie va putea fi din nou văzută de pe continentul nostru, fenomen ce se va repeta peste şase luni, în ianuarie 2019, după cum a declarat Miquel Serra-Ricart , astronom în cadrul IAC.

Eclipsă Lună 27 iulie 2018. La ce oră poţi să vezi în România eclipsa totală de Lună de vineri, un eveniment unic al acestui secol

Eclipsă Lună 27 iulie 2018. Cea de-a doua eclipsă totală de Lună din acest an va avea loc în noaptea de 27 spre 28 iulie 2018 și va fi un eveniment astral unic al acestui secol. Eclipsa totală de Lună din 27 iulie va fi vizibilă în Australia, Asia, Africa, Europa și America de Sud.

Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018 va avea o durată totală de 103 minute, ceea ce o face cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol.

Eclipsa totală de Lună de pe 27 iulie va fi cu 40 de minute mai lungă decât Superluna albastră sângerie ce a avut loc în luna ianuarie a acestui an.

Eclipsă lună 27 iulie 2018. Când putem vedea eclipsa în București și în ţară
Eclipsa de Lună din noaptea de 27 spre 28 iulie 2018 va fi vizibilă și în România, începând cu ora 21:14:47.

Cea mai spectacloasă parte a eclipsei totale de Lună din 27 iulie 2018, intrarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România.

Citește și Eclipsa de soare 2018. Superstiţii şi predicţii astrologice

Dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute când Luna încă nu a răsărit.

Potrivit www.astro-urseanu.ro, Luna va răsări la apusul Soarelui, dar în partea opusă de cer, punctul cardinal est-sud-est.

În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra planetei noastre, însă mai mult ca sigur, nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar.

Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începerea eclipsei de Lună din 27 iulie 2018, se produce la ora 20:14:47, când Luna se află sub orizont.

Pentru București, Luna va răsări la ora 20:37.

Iată care sunt fazele eclipsei totale de Lună din 27 iulie 2018 la București:

După răsăritul Lunii, trebuie să așteptați ca aceasta să intre în umbră. Intrarea în umbră începe la ora 21:24, oră de la care veți putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului.

După numai o oră, Luna se va afla în totalitate în umbra Pământului, moment care se produce la ora 22:29. De atunci tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nunațe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea.

Momentul maxim al eclipsei totale de Lună din 27 iulie va fi la ora 23.22.

Eclipsă lună 27 iulie 2018. Luna sângerie și cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul XXI
Eclipsa totală de Lună din 27 iulie 2018, denumită și „Luna sângerie”, este a doua eclipsă totală din acest an și a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 și 2019.

În total, fenomenul va dura 374 de minute, respectiv 6 ore și 16 minute, Luna urmând să se afle în umbra planetei noastre timp de 3 ore și 56 de minute.

Totalitatea Eclipsei de lună din 27 iulie 2018 durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 2000-2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute.

În noaptea de 27 spre 28 iulie are loc atât Luna Plină, cât şi apogeul lunar. Acesta va fi momentul în care satelitul natural se va afla la cel mai îndepărtat punct de Pământ.

Astfel, aceste două fenomene ce au loc simultan provoacă o eclipsă lunară extinsă.

Momentul totalității Eclipsei de lună 27 iulie 2018 este spectaculos pentru că Luna va fi colorată.

Satelitul Pământului va avea nuanțe de portocaliu-roșu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat și iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului).

Sub Lună se va afla planeta Marte, vizibilă ca un astru punctiform foarte strălucitor. În timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus (până în ora 22), Jupiter (până la miezul nopții) și Saturn (toată noaptea).

Eclipsă lună 27 iulie 2018. Cum putem observa Eclipsa de Lună de vineri

Pentru a observa Eclipsa Luna 27 iulie 2018 nu aveţi nevoie de instrument astronomic.

Luna trebuie privită din când în când pentru a vedea fazele importante ale fenomenului.

În cazul în care aveţi un instrument astronomic îndreptaţi-l spre Lună. Veţi vedea mai îndeaproape suprafaţa lunară, cu toate că din cauza lipsei umbrelor, craterele nu se vor vedea în relief.

Dacă priviți Luna printr-un binoclu veți putea distinge mai ușor nuanțele din timpul perioadei de totalitate a eclipsei din 27 iulie 2018.

Fenomenul va putea fi observat în București și în țară doar în cazul în care cerul este senin.