Radio Simplu

Doliu uriaş pentru creştini. A murit fostul mare Patriarh al Ierusalimului

GALERIE FOTO (2) Doliu uriaş pentru creştini. A murit fostul mare Patriarh al Ierusalimului

Lumea Bisericii plânge! Doliu uriaş pentru creştini. A murit fostul mare Patriarh al Ierusalimului.

Lumea Bisericii plânge! Doliu uriaş pentru creştini. A murit fostul mare Patriarh al Ierusalimului

Este doliu uriaş printre creştini! Un fost înalt prelat a încetat din viaţă la 83 de ani, iar anunţul trist a venit chiar marţi dimineaţă, pe 10 ianuarie 2023.

Este vorba despre Preafericitul Părinte Irineu, fostul Patriarh al Ierusalimului.

Vestea privind trecerea la cele veşnice a înaltului prelat a venit, marţi dimineaţă, din partea arhimandritului Timotei Iliakis, fiind preluată apoi de mai multe publicații din Grecia.

Preafericitul Părinte Irineu s-a născut în aprilie 1939, purtând numele de Emanuil Skopelitis. Acesta a fost ales Patriarh pe data de 13 august 2001, conducând apoi Biserica Ierusalimului timp de aproape patru ani, până în luna mai 2005.

A fost întronizat pe 15 septembrie 2001, fiind cel de-al 140-lea Patriarh al Sfintei Cetăți a Ierusalimului și a întregii Palestine, al Siriei, dincolo de râul Iordan, al Canei Galileii și al Sfântului Sion în prezența mai multor înalți ierarhi, printre care IPS Arhiepiscop Hristodulos al Bisericii Greciei și a Mitropolitului Nicolae al Bisericii Ținuturilor Cehiei și Slovaciei, precum și al autorităților publice.

Sursă: WIkipedia

Controversa în urmă căruia a fost înlăturat din fruntea Bisericii Ierusalimului

La doar câțiva ani după întronizarea sa, patriarhul Irineu a fost implicat într-o uriaşă controversă. Câteva terenuri bisericești din Orașul Vechi al Ierusalimului au fost vândute unor dezvoltatori israelieni, potrivit Wikipedia.

Întrucât majoritatea creștinilor ortodocși din zonă sunt palestinieni, iar terenurile se găseau într-o zonă populată în majoritate de arabi, palestinienii sperând că acesta ar fi urmat să devină parte a unei viitoare capitale palestiniene, gestul i-a scandalizat pe mulți dintre membrii Bisericii.

Pe 5 mai 2005, majoritatea membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ierusalimului au anunțat printr-o scrisoare publică faptul că întrerupseseră relațiile cu patriarhul Irineu, pe care îl considerau demis.

Sfântul Sinod al Frăției Sfântului Mormânt a luat o hotărâre definitivă pe 6 mai 2005, cu o majoritate de două treimi a membrilor săi. Din acel moment, Irineu a încetat să mai fie patriarh al Ierusalimului.

Pe 24 mai 2005, a fost convocat la Constantinopol un sinod panortodox, prezidat de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I. Acesta a votat cu copleșitoare majoritate recunoașterea deciziei Frăției Sfântului Mormânt și a scos din diptice numele lui Irineu. Pe 30 mai, Sfântul Sinod al Bisericii Ierusalimului l-a ales pe Mitropolitul Corneliu de Petra ca locum tenens, până la alegerea unui nou întâistătător al Bisericii Ierusalimului.

Pe 16 iunie 2005, Irineu a fost depus din treaptă, devenind un simplu mirean, cunoscut doar ca monahul Irineu. Acesta a refuzat să recunoască depunerea din treaptă, se considera încă patriarh legitim și spunea în 2011 că se găsea de ani de zile în arest la domiciliu.

Fostul Patriarh va fi înmormântat miercuri, 11 ianuarie 2023

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat marți, 10 ianuarie, un Trisaghion pentru pomenirea Preafericitului Părinte Irineu.

Totodată, la Biserica de pe Golgota a avut loc o slujbă de pomenire după moartea fostului Patriarh, notează basilica.ro, citând site-ul Orthodoxia.info.

Înmormântarea Preafericitului Părinte Irineu va avea loc miercuri, 11 ianuarie 2023, pe insula Samos din Grecia.

Sursa: capital.ro