Radio Simplu

Doliu uriaș în politică! Un politician super cunoscut a încetat din viață. A leșinat în direct

Este doliu uriaș în politică. Un politician super cunocut a încetat din viață. Ultimele momente ale vieții acestuia au fost pline de dramatism. Se afla în cadrul unei emisiuni TV.

Este doliu uriaș la nivelul întregii Europe. Un politician super cunoscut a încetat din viață. Toată lumea a rămas mască la aflarea veștii.

Doliu uriaș în politică!
Unul dintre cei mai cunoscuţi politieni germani din SPD, Thomas Oppermann, a murit duminică seara, la 66 de ani.

Thomas Oppermann era vicepreşedintele camerei inferioare (Bundestag) a Parlamentului Germaniei şi a decedat după ce i s-a făcut rău în timpul unei filmări pentru televiziunea ZDF. Informaţia a fost confirmată de posturile RTL şi NTV, preluate de dpa. Conform primelor informaţii, Opperman a fost dus la spital la scurt timp după ce a leşinat, dar din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru el. Politicianul din Partidul Social Democrat reprezenta landul Saxonia Inferioară.

Thomas Oppermann ajunsese într-un moment al carierei în care simţea nevoia să ia o pauză din viaţa politică. Astfel, el anunţase la sfârşitul lunii august că nu va mai candidat la următoarele alegeri parlamentare. „După 30 de ani a venit vremea să fac din nou altceva şi să încep proiecte noi”, a spus cunoscutul politician german, a căruit moarte a venit ca un şoc pentru toţi cei care l-au cunoscut. Omagiile exprimate sunt elocvente în acest sens.

Cancelarul Angela Merkel, membru al Uniunii conservatoare creștine-democratice, care este implicată într-un guvern de coaliție cu PSD, a declarat că a fost „șocată și întristată de moartea prematură a lui Thomas Oppermann”. „L-am apreciat de mulți ani ca un partener de încredere și corect în marea coaliție”, a spus ea într-un comunicat de presă. „În calitate de vicepreședinte al Bundestagului german, a făcut un serviciu remarcabil către parlamentul nostru în vremuri tulburi”, a completat Merkel.

Oppermann și-a lansat cariera politică în 1980 şi a lucrat la cel mai înalt nivel de stat în Saxonia Inferioară, ocupând funcția de ministru al Ştiinței înainte de a trece la reprezentarea națională în 2005, unde a reprezentat Göttingen. El a deținut funcția de vicepreședinte al Bundestag din 2017. Din 2013 până în 2017 a ocupat funcția de lider al partidului parlamentar pentru SPD de centru-stânga în Bundestag.

Şi vicepreşedintele SPD, Norbert Walter-Borjans, a descris vestea morții lui Oppermann ca „un șoc dur pentru noi toți” într-o postare pe Twitter. „Thomas Oppermann a murit brusc și neașteptat ieri. Suntem profund șocați și ne întristăm cu rudele sale”, a mai transmis acesta.

Şi ministrul Muncii, parlamentar SPD, Hubertus Heil, a deplâns moartea „bruscă” a lui Oppermann. „Vestea morții subite a colegului și camaradului meu Thomas Opperman mă umple de o tristețe profundă”, a scris Heil pe Twitter. „Cu pasiune și intelect, Thomas a făcut un mare serviciu țării noastre și social-democrației. Gândurile mele sunt alături de familia sa”, a completat colegul de partid al răposatului. Vicecancelarul și ministrul Finanțelor, Olaf Scholz, a reacţionat la rândul său.

Scholz este candidatul SPD pentru funcţia cancelar la alegerile naționale de anul viitor şi a numit moartea lui Oppermann drept un „șoc pentru noi toți”. „Toți pierdem un prieten – și suntem triști”, a scris acesta pe Twitter. „Țara pierde un politician desăvârșit, Bundestagul un vicepreședinte remarcabil și SPD un tovarăș pasionat și acerb”, a completat Scholz.

Într-o declarație pe Twitter, reprezentanţii partidului SPD au transmis: „Îl deplângem pe Thomas Oppermann, vicepreședinte al Bundestag, membru al partidului nostru și fost lider al partidului parlamentar. Gândurile noastre sunt alături de familia sa.”, conform dw.com.