Radio Simplu

Doi străini cântă întâmplător împreună la pian într-o gară din Paris

Muzica face absolut totul mai bine – chiar și atunci când călătorim printr-o gară de tren aglomerată. Tocmai de aceea, compania de trenuri franceză SNCF, a decis să pună mai multe piane în mijlocul unui anumit peron.

Pianele – care sunt cunoscute ca și “À vous de jouer”, adică, în traducere, Este rândul tău să cânți, sunt disponibile pentru toată lumea care își dorește să le folosească, iar unii călători norocoși au avut șansa de a fi tratați cu un spectacol real oferit de doi străini care au improvizat un moment extrem de special.

Cei doi aproape că nu și-au spus niciun cuvânt, iar imaginile surprinse cu cei doi muzicieni care au improvizat această prestație minunată într-o stație de tren din Paris au făcut înconjurul lumii. Compania de trenuri SNCF a introdus aceste piane portabile în 2013, și au susținut că le vor muta din stație în stație pnetru a oferi călătorilor șansa să cânte.

Faptul că toți călătorii au șansa de a-și exercita talentul într-un cadru care, de obicei, ar fi fost atât de stresant sau de neînsemnat ne face să ne gândim la faptul că putem profita de fiecare secundă din viața noastră și că oriunde ne poate aștepta un moment frumos.

Așadar, unul dintre călători, spaniolul Gerard Pla Daró s-a așezat pentru a acânta într-una dintre stațiile capitalei franceze, iar ceea ce a cântat acesta a oprit oamenii care l-au ascultat cu mult interes și l-au aplaudat cu poftă.

Gerard a început să cânte melodia Una Mattina, a lui Ludovico Einaudi, atunci când un alt bărbat, Nassim Zaouche stătea lângă pian și îl privea. În curând, cei doi au început să cânte împreună și tot momentul s-a transformat într-o improvizație superbă.

Aceștia alternează clapele pianului și, deși se pare că erau complet străini, aceștia se sincronizează într-un mod spectacular. Oamenii din jur i-au privit mirați pe cei doi și le-au apreciat curajul și talentul celor doi muzicieni și au început imediat să îi filmeze cu telefoanele mobile.

Imaginile au fost împărtășite pe Youtube și au primit peste 40 de milioane de vizualizări. Ceea ce ne impresionează cel mai tare, pe lângă talentul și frumusețea momentului în sine, este faptul că doi străini sunt capabili să se înțeleagă printr-o comunicare non verbală, dar muzicală.

Avem ovezi din ce în ce mai clare ale faptului că muzica leagă oamenii și că îi apropie, indiferent de cultură, de culoarea pielii sau de orice alte diferențe care despart oamenii în mod normal. Tocmai de aceea aceste imagini au făcut înconjurul lumii.

Cei doi au găsit o modalitate de a comunica prin intermediul clapelor, de a se lăsa purtați într-o prietenie spontană cu ajutorul sunetelor, iar mâinile lor erau conduse parcă de un singur creier. Totul a fost atât de natural, încât aproape nu ne vine să credem că cei doi nu au repetat această melodie împreună acasă!

Așadar, aceasta este puterea muzicii, puterea artelor frumoase în general și nimic nu poate fi mai puternică decât pasiunea adevărată care iese la suprafață prin talent și dăruire!