Vândutul de legume și fructe la taraba din piață, este o practică veche împământenită în conștiința de grup a românilor. Și astăzi, ca în trecut, bătrânii merg zeci de kilometri pentru a-și vinde marfa, și aia la prețuri mici. Printre ei, se află și doamna Jenica care vinde zilnic legume în piață, chiar dacă are 80 de ani.
România este una dintre cele mai atractive țări est-europene
Privită din afară, iar această mentalitate există și astăzi, România este una dintre cele mai atractive destinații pentru cei care caută un loc de trai ieftin, dar confortabil. Bucureștiul ocupă locul 160 din 209 orașe din lume în clasamentul costului vieții, întocmit de compania internațională Mercer.
Capitala României este mai accesibilă decât Budapesta și Praga, dar mai scumpă decât Sofia și Belgrad. România este una dintre cele mai bune țări din Europa și pentru nomazii digitali, unde viteza internetului este una dintre cele mai mari din lume. Dar, ca un paradox, România este și țara bătrânilor care își duc traiul de pe o zi pe alta, unii dintre ei vânzând în piețe agoniseala lor, pe bani puțini.
Dacă te decizi să mergi la primele ore ale dimineții în piețele agroalimentare, este imposibil să nu dai peste bătrâneii care vând zilnic legume în piață, chiar dacă au și 80 de ani, așa cum este și doamna Jenica, care la 6 dimineața este la tarabă.
La 80 de ani, doamna Jenica vinde zilnic legume în piață
Dacă ajungi pe la Buzău, într-o dimineață, și mergi prin piața centrală, este imposibil să nu o vezi pe doamna Jenica, care vinde zilnic legume în piață.
Bătrânica, deși ajunsă la o vârstă respectabilă, de 80 de ani, spune că de la 6 dimineața este la tarabă, iar ‘Iarna stau până la 5 seara’. Femeia recunoaște că îi este greu să-și vândă marfa, mai ales acum când prețurile au crescut, iar puterea de cumpărare a românilor a scăzut considerabil.
„Nu se vinde, nu mai e lumea în piață. Nu-i ia pe ăștia mărunții. Trei, patru kilograme maxim vindem pe zi.
Sunt mărunți și ăștia-s ultimii, nu mai am. Ei sunt buni, dulci, din grădină și merg puși întregi la mâncare”, povestește cu regret, doamna Jenica.
Doamna Jenica trăiește din ceea ce cultivă în fiecare an
Te-ai gândi că, pentru un om de vârsta doameni Jenica, lucrurile ar trebui să fie mai relaxante, să se odihnească, dar în realitate nu este așa.
Doamna Jenica trăiește din ceea ce cutivă în fiecare an, iar odată ajunsă în piață, „la tarabă, stau o zi întreagă. Iarna, până pe la cinci seara.”
„După o zi de stat aici, la tarabă, ajungem acasă, ne spălăm, mâncăm și ne culcăm. Dimineața ne sculăm iar. Asta e viața, nu știm altceva să facem.
Ne este foarte greu, dar nu avem ce face. Asta am practicat-o, asta o ținem în continuare. De ce să mă mai iau la bătrânețe, acum?”, mai spune bătrâna.
Ca doamna Jenica mai sunt mulți alți bătrâni, majoritatea încercând să-și ducă traiul din ceea ce vând, cu greu, în tarabele din piețe. Asta este, din păcate, realitatea unor oameni care au muncit o viață întreagă, iar acum nu au bani ca să poată trăi decent.
Sursa: Playtech