Radio Simplu

Directorul ANM a facut anuntul. Cand vine, de fapt, iarna in Romania

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anuntat o vreme calda pentru aceasta perioada.

„Saptamana 31 octombrie- 7 noiembrie, asa cum arata datele, este o saptamina mai calda cu deficit de precipitatii. Ramane de interes si in cea de-a doua jumatate a lunii noiembrie. De-abia de la mijlocul lunii noiembrie, asa cum arata informatiile la acest moment, valorile de temperatura se apropie de cele normale pentru perioada respectiva in cea mai mare parte a tarii. Spre sfarsitul lunii noiembrie, vom avea primul semnal, nu excludem sa aduca si intervale in care stratul de zapada sa fie unul consistent in mod deosebit in zona montana”, a declarat Elena Mateescu la Romania TV.

Cum va arata iarna in acest an
”Prognoza elaborata de marile centre internationale, in ceea ce priveste iarna in Europa, inclusiv pentru partea de Sud, Sud-Est, areal in care se afla si Romania, arata ca iarna 2022-2023 ar parea ca este normala, cu tendinta medie spre blanda.

Acest lucru nu exclude sa avem in Romania perioade in care sa avem caracteristicile unei ierni normale, adica sa avem straturi de zapada si valori de temperatura care sa coboare sub minus 10 sau minus 15 grade, nu doar in zonele cele mai reci ale tarii”, a mai spus Elena Mateescu.

„Oricum, tendinta iernilor mai blande este deja o confirmare. Cel putin, ultimele trei ierni, la nivelul Romaniei, au fost in top cinci cele mai calduroase ierni, dar am avut si episoade, cel putin in zona montana, cu strat de zapada si fenomenul de viscol, la Varful Omu”, a mai spus Elena Mateescu, directorul ANM.