Spanacul este o sursa esentiala de vitamine si minerale. Contine potasiu, magneziu, acid folic, antioxidanti, beta-caroten si fitochimicale, precum luteina.
Acidul lipoic din spanc ajuta vitaminele C si E sa regenereze tesuturile si sa tina in frau glicemia iar cantitatea ridicata de calciu din spanac ajuta la intarirea sistemului osos.
Vitaminele A, C si E alaturi de acidul folic, fibre si magneziu apara organismul impotriva cancerului in special cel de colon, plamani sau san.
De asemenea, spanacul potejeaza impotriva bolilor de inima, ajuta memoria si este aliatul tau pentru o slabire sanatoasa.
Desi nu are cel mai bun gust din lume, spanacul are un rol esential intr-o cura de slabire, deoarece are un aport caloric scazut. 100 de grame de spanac furnizeaza organismului tau doar 26 de calorii, ceea ce inseamna ca poti consuma aceasta verdeata fara sa-ti calculezi minutios portia.
Spanacul este un aliment bogat in aminoacizi care intaresc musculatura, iar vitaminele din complexul B si magneziul accelereaza metabolismul si topesc rapid depozitele adipoase.
In plus, spanacul contine si potasiu, un mineral care combate retentia apei in organism si reda pielii fermitatea de altadata.
Spanacul este o sursa excelenta de fibre, nutrienti care detoxifica organismul si te ajuta sa slabesti armonios, dar si de acizi grasi esentiali omega 3, care scad colesterolul.
Iata cum arata meniul pentru 5 zile:
Ziua 1. Mic dejun: un ou fiert tare si o salata mica din 2 rosii si frunze de spanac, cu dressing din suc de lamaie si ulei de masline + 2 felii de paine din cereale integrale.
Pranz: piept de pui la gratar cu garnitura de spanac. Cina: salata de spanac cu legume.
Ziua 2. Mic dejun: iaurt simplu cu fulgi de ovaz si un ceai neindulcit.
Pranz: supa de spanac. Cina: spanac gatit la aburi si un fruct (portocala).
Ziua 3. Mic dejun: omleta cu spanac cu 1 felie de paine din cereale integrale.
Pranz: peste cu garnitura de spanac si orez. Cina: spanac gatit la aburi si 2 fructe (portocale).
Ziua 4. Mic dejun: un suc proaspat de spanac, mere si morcovi.
Pranz: carne de pui/peste cu garnitura de spanac sau salata de spanac. Cina: orez cu multe mirodenii.
Ziua 5. Mic dejun: 2 oua fierte tari si un iaurt.
Pranz: carne de pui/peste cu garnitura de spanac. Cina: suc proaspat de fructe.
Nu este indicat sa prelungesti dieta cu spanac peste cele 5 zile.
Spanacul contine oxalati care, in cantitati prea mari, se cristalizeaza si formeaza pietre la rinichi.
Tocmai din acest motiv, dieta cu spanac nu iti este recomandata daca deja suferi de litiaza urinara.
De asemenea, trebuie sa stii ca oxalatii impiedica absorbtia optima a calciului in organism.
Dupa incheierea dietei, poti consuma spanac in cadrul unei alimentatii sanatoase si echilibrate. Include-l in salate proaspete, omlete, pizza, lasagna, musaca si in smoothie-uri racoritoare.