O nouă descoperire a cercetătorilor belgieni le aduce o veste bună românilor de data aceasta. Aceștia susțin că poporul nostru este mai rezistent în fața coronavirusului datorită unei trăsături genetice. Despre ce este vorba?
Românii sunt mai rezistenți la COVID-19 datorită unei trăsături genetice
La începutul sfârșitului vieților noastre normale românii au început să râdă de situația pe care o treversăm pentru a sfida puțin criza sanitară. Rețelele sociale erau pline de glume despre cum poporul nostru este rezistent în fața virusului pentru că nu va rezista alcoolului pe care-l consumăm. Este cunoscut faptul că suntem în topuri în lista celor mai mari consumatori din lume ale băturilor care mai de care mai tari. De asemenea, alții au tratat problema mai popular, spunând că „nu mor caii când vor câinii” este deviza cu care pornim în acest război împotriva COVID-19. Comedianții anonimi au avut dreptate – românii chiar sunt rezistenți, iar acum acest lucru este demonstrat și științific, indică ugent.be.
Cercetătorii belgieni de la Universitatea Ghent au descoperit de ce în România și în restul țărilor din Estul Europei cazurile grave de COVID-19 nu au fost prezente. Conform acestora, impactul coronavirusului este determinat de anumite caracteristici genetice, existând o legătură între o genă (ACE1) şi dezvoltarea Covid-19. „Cercetătorii de la Universitatea din Gent (UGent) consideră că diferenţele genetice între rezidenţi explică de ce noul coronavirus face mai multe victime în unele ţări. Acest lucru ar explica, potrivit acestora, de ce ţările scandinave sau cele din Europa de Est par mai puţin afectate decât alte regiuni ale lumii”, se arată într-un articol publicat de Universitate.
„Acesta ar fi putut suferi mutaţii sau ar putea fi mai grav”
„Cercetătorii se concentrează prea mult asupra virusului pentru a explica diferenţele dintre ţări. Acesta ar fi putut suferi mutaţii sau ar putea fi mai grav sau mai puţin grav în funcţie de condiţiile dintr-o anumită ţări. Pentru a combate virusul mai eficient, ar trebui să acordăm mult mai multă atenţie persoanelor care locuiesc în aceste ţări şi modul în care aceste populaţii sunt diferite din punct de vedere genetic. “
Prof. Joris Delanghe