Radio Simplu

Descoperire de senzație la Cazinoul din Constanța. Ce au găsit experții în subsolul monumentului

Experții care lucrează la reabilitarea Cazinoului din Constanța au făcut o descoperire de senzație în subsolul clădirii, unde au găsit grinzi metalice nituite identice cu cele folosite la construirea Podului Anghel Saligny, de la Cernavodă.

Atât Cazinoul din Constanța (construit între 1904 și 1910), cât și Podul Anghel Saligny (ridicat între 1890 și 1895) au fost realizate la inițiativa Regelui Carol I, ambele devenind monumente emblematice pentru România.

De altfel, podul de la Cernavodă se numea Regele Carol I, dar regimul comunist l-au redenumit după Anghel Saligny, inginerul care l-a realizat.

Lucrările de reabilitare a cazinoului, demarate în ianuarie 2020, au prilejuit deja surprize de proporții pentru experți.

În acest moment, lucrările s-au mutat la subsol, acolo se lucrează la noua configurație. Aici s-au descoperit în structura clădirii grinzi metalice identice cu cele folosite de Anghel Saligny la construcția podului de la Cernavodă.

„Se lucrează la subsol. Se scot zidurile neportante pentru a se realiza noua configurație. La subsol este ceva interesant de semnalat: sunt grinzi metalice îmbinate cu nituri, ca la Podul de la Cernavodă, făcute de Saligny. Grinzile metalice nituite și vopsite în gri sunt aproape identice cu cele folosite de ing. Anghel Saligny la Podul de la Cernavodă”, a declarat arhitectul Radu Cornescu pentru Replica de Constanța.

Descoperirea vine la doar câteva zile după ce experții au descoperit între zidurile cazinoului schițe și documente ascunse, probabil, acolo de deținuții care au lucrat la renovarea clădirii, în anii 1950.

Iar arhitectul Radu Cornescu, cel care supervizează lucrările, s-a arătat convins că vom mai avea parte de surprize.

”Sigur vom mai avea parte de surprize!”

„Sigur vom avea parte și de alte surprize. Vor avea loc remodelări ale spațiilor interioare astfel încât această clădire să funcționeze mai mult pe partea de cultură. În interiorul Cazinoului va exista și o expoziție permanentă cu istoria acestei clădiri. Nu există parte ușoară în restaurarea acestui monument. După ce se va lucra la partea de rezistență și arhitectură, vor fi realizate picturi murale și va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani”, a mai declarat arhitectul.

Cazinoul din Constanța, unul din cele mai importante monumente istorice din România, a intrat în ianuarie în reparații, după ce a fost lăsat 20 de ani în paragină.

Lucrările, pe care constructorul promite că le va finaliza în termenul contractual de 30 de luni, vor costa 12 milioane de euro.