Printre numeroasele proprietăți benefice dovedite științific ale uleiului de măsline extravirgin, există câteva motive pentru care mulți consumatori ai acestei surse sănătoase de grăsimi pot decide să-l consume pe stomacul gol. Prin urmare, dacă înainte de a-ți pregăti micul dejun, începi ziua cu o lingură de ulei de măsline extravirgin, ai putea să-ți ajuți organismul să:
Stimulează tranzitul intestinal
Deoarece acest ulei este compus din grăsimi sănătoase precum acizii grași mononesaturați și polinesaturați, ne ajută organismul să stimuleze procesele digestive și să lupte împotriva constipației.
Promovează absorbția nutrienților
De asemenea, aportul acestuia s-a dovedit excelent în a inhiba parțial motilitatea gastrică. Deci, pe de o parte, reglează tranzitul alimentelor între stomac și intestin, încetinind procesul. Pe de alta, contribuie la buna funcționare a microbiotei intestinale, evitând transmiterea agenților patogeni nocivi și favorizând astfel digestia și absorbția nutrienților.
Reduce aciditatea gastrică
Uleiul de măsline extravirgin are o serie de componente care pot neutraliza efectul dăunător al acizilor gastrici, care provoacă arsuri la stomac și reflux, acționând ca o peliculă protectoare pe pereții stomacului. Prin urmare, multe persoane care suferă de aceste probleme pot beneficia de consumul acestuia pe stomacul gol.
Atenuează efectele mahmurelii
Din același motiv, uleiul de măsline extravirgin poate ajuta la mahmureală. Conform dovezilor științifice, stratul protector de pe pereții stomacului reușește să evite disconfortul cauzat de consumul de alcool prin reducerea absorbției acestuia.
Slăbești sănătos
De asemenea, acest ulei s-a dovedit a avea efecte care calmează pofta de mâncare și poate favoriza accelerarea metabolismului. Acest fapt ne face să consumăm mai multă energie, datorită unui compus derivat din acidul oleic cunoscut sub numele de oleoil etanolamidă. Prin urmare, uleiul de măsline extravirgin, inclus într-un stil de viață sănătos, te poate ajuta să slăbești.
Motive pentru a alege acest ulei de măsline ca sursă primară de grăsime
Deși Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aproximativ 30% din aportul total al unui adult să provină din surse de grăsimi, este esențial să știm că nu toate aceste grăsimi sunt la fel de sănătoase. Grăsimile sănătoase sunt acele surse care provin din alimente neprocesate sau minim procesate și care păstrează proprietăți care beneficiază organismul, precum uleiul de măsline extravirgin, care te poate ajuta și pentru că:
Are mari proprietăți antiinflamatorii
Unele studii efectuate de oameni de știință din Philadelphia (SUA) au arătat că uleiul de măsline extravirgin are o moleculă, oleocanthal, capabilă să acționeze ca un calmant natural al durerii, într-un mod foarte asemănător cu ibuprofenul. Această componentă, responsabilă de furnizarea de amărăciune și aciditate uleiului de măsline, este un agent antiinflamator polifenolic și, prin urmare, are proprietăți care luptă împotriva inflamației.
Aceste caracteristici ale oleocanthalului ne pot ajuta să prevenim bolile neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson. Dar, în plus, ele sunt proprietățile responsabile pentru uleiul de măsline extravirgin, ajutându-ne să ne protejăm împotriva unor patologii precum osteoartrita sau bolile coronariene.
Are efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare
Consumul de ulei de măsline extravirgin este, de asemenea, benefic pentru că ne ajută să reducem colesterolul rău (LDL) și să creștem ceea ce este cunoscut sub numele de colesterolul bun (HDL). Per total, consumul acestuia ajută la prevenirea a numeroase boli coronariene, reglează tensiunea arterială și ne protejează de infarctele miocardice, scriu cei de la treurer.com.