Radio Simplu

De ce înșală oamenii? Explicația psihologilor

Studiile sunt numeroase și variate. Unele au descoperit că oamenii cărora le lipsesc trăsături precum sociabilitatea și rigurozitatea au mai multe șanse să calce strâmb, la fel și cei care au trăsături accentuate specifice nevrozei și narcisismului. Alte studii au descoperit că există mai multe șanse ca infidelitatea să apară printre oamenii cu păreri mai puțin stricte despre sex, cum că n-ar trebui să te limitezi la un singur partener sexual, de exemplu.

Alți factori importanți se referă la angajamentul față de partener și satisfacția produsă de relație. Cei cu un scor scăzut au mai multe șanse să aibă o aventură. Studiile recente sugerează că un istoric de aventuri este unul dintre cei mai importanți indicatori.

Un studiu realizat pe 5 000 de oameni din Marea Britanie a descoperit paralele izbitoare între motivele pentru care înșală fiecare gen în parte și nicio categorie nu a pus sexul pe primul loc. Principalele cinci motive pentru femei sunt: lipsa de intimitate emoțională (84%), lipsa de comunicare între parteneri (75%), oboseala (32%), un trecut urât în ceea ce privește sexul sau abuzul (26%) și lipsa de interes față de sexul cu partenerul actual (23%).

Pentru bărbați, motivele au fost: o lipsă de comunicare între parteneri (68%), stresul (63%), problemele sexuale cu partenerul actual (44%), lipsa de intimitate emoțională (37%) și epuizarea sau oboseala cronică (31%).

Așadar, dacă ne lovim de dificultăți în comunicarea cu partenerul sau nu ne simțim apreciați și valorizați, atunci avem mai multe șanse să înșelăm. Oamenii trebuie să investească timp și energie în relații. Oboseala cronică de-a lungul mai multor ani înseamnă compromiterea capacității unei persoane de a depune suficientă muncă în menținerea unei relații strânse.

În timp ce unele cupluri prezintă și alte motive, care pot să includă un libido crescut, majoritatea vorbesc despre probleme care își au locul fie în cadrul cuplului, fie în afara relației. Cea de-a doua categorie de probleme poate să fie compusă din factori de stres care pun la încercare abilitatea cuplului de a face relația să funcționeze.

Dacă te confrunți cu dificultăți în relație, un terapeut s-ar putea să te ajute să elimini factorii de risc care conduc la infidelitate.

Loading...