Radio Simplu

De ce este important să practici activități ale minții?

GALERIE FOTO (3)

În societatea zilelor noastre oamenii sunt interesați adesea de condiția lor fizică. Drept urmare, fac eforturi pentru a-și menține o imagine frumoasă. Fie că este vorba despre mersul la sală sau practicarea de sporturi, toate acestea dau roade în cele din urmă.
Ei bine, ceea nu multă lume știe este faptul că activitățile pentru minte sunt la fel de importante pentru o armonie perfectă. De asemenea, nu este nevoie de un efort considerabil pentru a avea parte de beneficii. De multe ori le efectuezi chiar fără să-ți dai seama. Iată care sunt cele mai importante activități ale minții și cum îți îmbunătățesc ele viața.

Reduc stresul

Unul dintre cele mai importante motive pentru care activitățile minții sunt recomandate de către specialiști este capacitatea lor de a reduce nivelul de stres.
Un exemplu relevant în acest caz este meditația. Pe durata acestui exercițiu creierul uman se eliberează de cortizon. Este bine de știut că dacă este practicată în mod constant, meditația te ajută să adormi mai bine. Așadar, acesta este un alt beneficiu al practicării meditației.
Mai mult, specialiștii susțin că există și alte afecțiuni similare care pot fi ameliorate prin intermediul acelorași practici. Un exercițiu de câteva minute care se repetă în fiecare zi are efecte surprinzătoare pe termen lung. Chiar dacă pare un efort la început, odată cu trecerea timpului se va integra perfect în rutina ta zilnică.

Ajută la crearea unei strategii

O altă categorie de sporturi ale minții sau activități ale minții sunt jocurile de cărți. Acestea sunt destul de comune, dar nu multă lume este conștientă de importanța lor.
Pe lângă faptul că îți oferă divertisment și te ajută să te relaxezi, ele aduc și un beneficiu pentru minte. Fie că joci blackjack online de acasă, îți provoci prietenii la o partidă de șah, rezolvi cuvinte încrucișate sau un puzzle, beneficiile sunt acolo.
În primul rând, majoritatea acestor activități necesită observarea atentă a adversarului. Trebuie să îi studiezi fiecare mișcare pentru a putea pune la cale o strategie. În schimb, acest lucru este de folos în viața de zi cu zi. Te ajută să fii mai organizat și pregătit pentru orice fel de situație.

Te fac mai creativ

Cu toate că multă lume are un nivel bun de creativitate, acest aspect poate fi oricând îmbunătățit. Poate că cea mai la îndemână metodă este cititul.
Totuși, dacă ar fi să vorbim în special de activități ale minții, ne putem referi direct la șah. În general, personalitatea oamenilor se reflectă în felul în care joacă șah. În timp ce persoanele mai rezervate vor avea mutări mai puțin îndrăznețe, cele extrovertite vor lansa atacuri pe tabla de șah în mod constant.
Ei bine, frumusețea acestei activități a minții este faptul că oferă mână liberă tuturor tipurilor de jucători, indiferent de personalitate. Mai mult, încurajează creativitatea când vine vorba de mutări și de tacticile abordate.

Îmbunătățesc memoria


O altă activitate a minții sunt jocurile de puzzle. În momentul în care încercăm să rezolvăm un model, se îmbunătățesc legăturile din celulele nervoase și se formează legături noi. Drept rezultat, ele îmbunătățesc memoria de scurtă durată.
Procesul de memorare este folosit în momentul în care încercăm să ne amintim diverse forme, dimensiuni sau culori ale pieselor, pentru a le potrivi mai apoi.
Studiile au demonstrat faptul că noile legături care se formează în creier sunt utile și ajută la ameliorarea problemelor de memorie ale pacienților care se confruntă cu aceste afecțiuni.
Îmbunătățesc capacitate de rezolvare a problemelor
În momentul în care efectuezi un sport al minții, fie că este vorba de un joc de cărți sau un cub Sudoku, îți perfecționezi capacitatea de rezolvare a problemelor. Această aptitudine este utilă pentru viața de zi cu zi.
Din moment ce majoritatea acestor activități impun diferite metode de rezolvare și uneori chiar este nevoie de încercări repetate, creierul este pus în funcțiune. Nu în ultimul rând, ele sunt utile la formularea de teorii privind rezolvarea lor. În consecință, gândirea analitică este pusă și ea la încercare.
Indiferent de vârstă este important să practici activități ale minții în fiecare zi. Beneficiile se resimt atât în starea de spirit, care apare de obicei în urma unei victorii, dar și a beneficiilor care sunt evidente pe termen lung. Poate că nu vei realiza pe moment că ai capacitatea de a reține anumite informații sau că nivelul de inteligență este mai ridicat, dar studiile arată că 25 de minute dedicate unor astfel de activități cresc coeficientul de inteligență cu 4 puncte.