Radio Simplu

Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete

Vopsirea ouălor pentru sărbătorile pascale este una dintre activitățile importante pentru masa de sărbători, dar înainte de a începe procesul în sine trebuie să ne asigurăm că avem tot ce ne trebuie. Dacă termenul de valabilitate al ouălor nu este de ajuns pentru a afla dacă aceste produse sunt proaspete, atunci poți apela la câteva trucuri.

Trucul folosit pentru a afla dacă ouăle sunt proaspete
Pentru a vedea dacă ouăle sunt proaspete și pot fi bune pentru a fi vopsite pentru masa de Paște putem apela cu încredere la câteva trucuri simple și ușoare. În situația în care termenul de valabilitate nu te mulțumește încearcă alte metode de a afla dacă produsele sunt bune de consumat.

Unul dintre trucurile folosite de gospodine este cel cu apă rece. Pentru a verifica dacă ouăle sunt încă în termen pune într-un pahar apă rece de la chiuvetă și apoi adaugă un ou înăuntru. Pot exista 3 situații, însă numai două dintre acestea arată prospețimea produsului:

dacă oul cade pe fundul paharului cu apă înseamnă că acesta este proaspăt și poate fi consumat
dacă oul se ridică puțin și ajunge să se încline într-un oarecare unghi este semn că acesta nu este prea vechi și mai poate fi mâncat
dacă oul plutește la suprafață în totalitate atunci nu mai este comestibil și trebuie aruncat la gunoi.
Ce alte metode mai poți încerca pentru a afla valabilitatea ouălor
Gospodinele mai cunosc și alte metode prin care pot afla dacă ouăle sunt comestibile și pot fi vopsite pentru masa de Paște. Așadar, un alt truc pe care îl puteți încerca este de a mișca oul ținându-l cât mai aproape de ureche.

Dacă agiți oul și nu se aude absolut nimic din interior atunci acesta este comestibil. În caz contrar, dacă se aude un zgomot ca și cum ai agita apa înseamnă că oul nu mai este bun și nu poate fi consumat.

Igiena joacă un rol foarte important când vine vorba de ouă, de aceea trebuie să ținem cont de câteva sfaturi utile care să ne ajute să consumăm numai produse proaspete. Iată câteva dintre îndemnurile pe care specialiștii în sănătate le recomandă în cazul acestor produse:

cumpărați întotdeauna ouă proaspete și consumați-le în timp util
ouăle nu trebuie ținute la temperaturi mai mici de 6 grade Celsius, dar nici la temperatura camerei. Așadar, aceste trebuie să stea în frigider, pe raftul special dedicat lor
dacă vrei la micul dejun ouăle fierte atunci acestea trebuie lăsate cel puțin 5 minute în apă fiartă
în momentul în care se sparge coaja oului, consumă-l imediat
la rețetele care necesită ouă crude folosește numai din cele proaspete
nu este indicat să spălăm ouăle pentru că astfel riscăm alterarea coajei care are rol de barieră protectoare naturală împotriva microorganismelor.