Proiectul „Dollar Street“ imaginează o lume în care toţi oamenii planetei locuiesc pe aceeaşi stradă, iar familiile sunt ordonate în funcţie de venitul înregistrat lunar de acestea. Fiecare familie este descrisă sumar, iar din comparaţie între acestea se poate observa că „suntem mai asemănători decât am crede“.
Potrivit datelor înregistrate de Dollar Street: „cele mai sărace familii încă au mult mai mulţi copii, în timp cele cu venitul mediu au în medie doi copii“.
Printre cele 264 de familii din 50 de ţări se află şi două din România. Veniturile primeia ajung la 163 de dolari lunar, cel mai probabil alocaţiile şi ajutoarele de la stat. Potrivit descrierii este vorba despre „Familia Mezei, care trăieşte într-un getou, fără apă potabilă“.
Ildiko are 37 de ani, şapte copii şi trăieşte într-o cameră dărăpănată, cu doar trei paturi. „Cele mai valoroase obiecte sunt actele de identitate. Visul familiei este să aibă o casă“, se arată în descriere.
Cea de-a doua familie din România prezentă pe „Dollar Street“ este Crihan, din judeţul Arad. Veniturile acesteia sunt de 722 de dolari lunar. Este vorba despre o familie, care, de asemenea, locuieşte într-o casă modestă.
Tatăl şi fiul familiei Crihan au 46, respectiv 24 de ani. „Visul“ celor doi era la momentul documentării proiectului de a-şi asigura lemne pentru iarnă. Pentru acest proiect au fost făcute 30.000 de fotografii, iar imaginile surprind condiţiile de trai atât din casă, cât şi din exteriorul gospodăriilor.
Peste tot în lume săracii se confruntă cu probleme similare, în timp ce cei cu venituri medii au tendinţa de a trăi şi a-şi gestiona viaţa în moduri asemănătoare.
Proiectul a atras atenţia magnatului Bill Gates, iar una dintre concluziile prezentate recent de acesta vizează faptul că veniturile familiilor reprezintă un criteriu mult mai clar de diferenţiere decât zona geografică în care aceasta locuieşte sau de etnie.