Radio Simplu

Cum stii daca telefonul tau mobil este urmarit?

Telefoanele mobile stochează tot mai multe informații personale, astfel că cei mai mulți utilizatori au date sensibile pe dispozitivele lor. Astfel, tot mai multe persoane își fac griji că telefonul lor ar fi spionat. Află ce poți face în acest caz și cum poți scăpa de a mai fi urmărit.

Mii de mesaje text și email-uri vin și pleacă din dispozitivele tale. Apeluri telefonice, fotografii, videoclipuri și date confidențiale sunt toate accesibile într-un singur dispozitiv: telefonul tău mobil. Așadar, cum ai reacționa dacă ai afla că cineva poate avea acces la toate aceste date? Cu siguranță te-ai îngrijora, doar că, acest lucru este posibil.

Indiferent de motivul pentru care cineva te-ar spiona, află că software-uri care sunt capabile să obțină toate aceste date. Așadar, ce ai de făcut pentru a te asigura că smartphone-ul este securizat și că nu poate fi accesat. Simpla utilizare a unei parole puternice nu te va ține prea mult la distanță de actualele tehnici care sunt în permannetă dezvoltare.

Analizează dacă telefonul tău este spionat
Un prim pas în acest sens este să afli dacă telefonul tău este urmărit. Anumite semne, dacă sunt urmărite cu atenție, îți pot dezvălui faptul că anumite programe spyware se află în dispozitivul tău și îți urmărește activitățile. Deși unele semne sunt mai greu de detectat decât altele, dacă rămâi la curent cu modul în care funcționează de obicei dispozitivul tău, poți detecta dacă se întâmplă ceva cu el. Ia în calcul următorii pași pentru a afla dacă cineva îți monitorizează telefonul.

Nivelul de date utilizate este foarte mare
Recent ai descoperit că nivelul de date mobile a crescut considerabil în ultima lună, cu toate că nu ți-ai schimbat obiceiurile online. Acest lucru ar putea indica că cineva a instalat spyware pe dispozitivul tău.Instrumentele de spionaj de calitate inferioară vor încerca să trimită cât mai multe date despre dispozitivul tău înapoi la baza lor de origine Acest lucru poate folosi cantități mari de date.

Este bine să te asiguri că ești la curent cu utilizarea lunară a datelor mobile și să acorzi o atenție mai mare asupra creșterilor bruște de utilizare a acestora. Astfel, pentru a verifica datele consumate, poți accesa dispozitivul. Pentru a verifica acest lucru pe un telefon Android, trebuie să accesezi Setări, apoi să deschizi ”rețea mobilă”, iar ulterior ”utilizarea datelor aplicației”. În cazul iPhone, deschide Setări, alege opțiunea ”celular”, selectează utilizare și vizualizează utilizarea datelor.

Activitate în modul de așteptare
Deși ar trebui să te aștepți ca ecranul telefonului tău iPhone sau Android să se aprindă atunci când primești un apel, un mesaj sau majoritatea altor tipuri de notificări, ecranul smartphone-ului nu ar trebui să se aprindă fără motiv în timp ce este în modul de așteptare. Dacă vezi că ecranul dispozitivului tău se aprinde, auzi zgomote sau sunete neașteptate și apoi nu vezi nicio notificare nouă pe ecran, este posibil să se întâmple ceva.

Reporniri neașteptate
Telefonul tău smartphone repornește fără un motiv evident sau fără să îl repornești manual? Este posibil ca cineva să aibă acces neautorizat de la distanță la smartphone-ul tău. Repornirile neașteptate pot indica că cineva are acces de administrator de la distanță și poate reporni dispozitivul după bunul plac. Verifică actualizări noi pentru sistemul de operare sau aplicație. Pe dispozitivul Android, poți instala și rula software de securitate antivirus sau anti-malware pentru a îți scana dispozitivul.

Sunete ciudate în timpul apelurilor
Pe vremea rețelelor analogice de telefonie mobilă, erau de așteptat zgomotele ciudate în fundal și conexiuni instabile. Cu toate acestea, rețelele de celule digitale de astăzi oferă de obicei conexiuni care sunt stabile și în mare parte fără zgomot. Deci, dacă auzi zgomote ciudate în fundal sau auzi o voce care nu aparține persoanei pe care ai sunat-o, există posibilitatea ca cineva să îți monitorizeze sau să înregistreze conversația.

Mesaje text neașteptate
Se poate întâmpla să primești mesaje neașteptate. Acesta poate fi un semn că ai spyware sau malware instalat pe smartphone. Viermii SMS se răspândesc prin lumea online prin trimiterea de mesaje text cu linkuri încorporate în ei. Dacă victima atinge linkul, viermele își poate infecta smartphone-ul.

Deteriorarea duratei de viață a bateriei
Dacă observi că durata de viață a bateriei dispozitivului începe să se deterioreze rapid și neașteptat, asta ar putea însemna că bateria este veche și trebuie înlocuită. Sau, ar putea însemna că dispozitivul tău este infectat cu programe spion, iar încărcarea suplimentară pe care o presupune, consumă bateria mai repede decât de obicei.

Realizarea de capturi de ecran, copierea și lipirea textului, înregistrarea conversațiilor și, eventual, fotografii sau înregistrare video pot consuma durata de viață a bateriei la un ritm alarmant. Acest lucru este evident mai ales când smartphone-ul tău este inactiv. Dacă nu ești sigur dacă este doar o baterie veche sau un software spion real, testează acest lucru încercând un alt set de baterii sau încercând bateria dispozitivului tău pe un alt dispozitiv, apoi monitorizează utilizarea bateriei.

Dacă o aplicație folosește camera iPhone-ului tău, vei vedea un indicator aprins în partea de sus a ecranului dispozitivului de culoare verde. Dacă o aplicație folosește microfonul încorporat al iPhone-ului tău, veți vedea un indicator aprins în partea de sus a ecranului dispozitivului de culoare galbenă. Este ușor să verific dispozitivul pentru a afla ce aplicații au în prezent acces la microfon sau cameră.

Pentru iPhone, urmează pașii:

deschide aplicația Setări;
atinge ”Confidențialitate” în aplicația Setări;
atinge ”Microfon” sau ”Cameră” în meniul de confidențialitate;
pe pagina următoare poți vedea ce aplicații au acces la caracteristica selectată.
Pentru Android, urmează pașii:

accesează aplicația Setări;
atinge ”Aplicații și notificări”;
atinge ”Permisiunile aplicației”;
atinge ”Cameră” sau ”Microfon”;
aici poți vedea ce aplicații au acces la acestea.
Creșterea temperaturii bateriei în modul inactiv
În timp ce creșterea temperaturii bateriei poate fi un semn al mai multor probleme tehnice, poate indica, de asemenea, că activitățile neautorizate, cum ar fi activitățile spyware, au loc în fundal.Dacă nu ai folosit recent smartphone-ul și tocmai a stat inactiv pe birou, nu ar trebui să fie cald sau fierbinte la atingere. Dacă este prea cald, atunci programele spion ar putea funcționa în spatele scenei, colectând informații și trimițându-le înapoi la baza de origine.

Timp de oprire a dispozitivului crescut
Smartphone-ul este la fel ca un computer Mac sau Windows, încearcă să închidă toate procesele active înainte de a se opri sau când este repornit. Și, la fel ca și computerul, ocazional, aceste procese se pot închide. Deși acest lucru se poate întâmpla oricărui dispozitiv, este posibil să observi că se întâmplă mai des decât de obicei dacă dispozitivul a fost infectat cu spyware.

Este posibil să observi că smartphone-ul durează mai mult decât de obicei să se închidă imediat după ce ai terminat o perioadă activă cu telefonul mobil. Acest lucru ar putea însemna că programul spyware funcționează în fundal, salvând informațiile obținute greșit și trimițându-l înapoi la baza de origine.

Dificultate în închiderea sau repornirea dispozitivului
Pe lângă încetinirea procesului de închidere a smartphone-ului, programele spion pot împiedica, de asemenea, închiderea sau repornirea completă a dispozitivului. Din nou, acest lucru poate fi cauzat de un comportament greșit al unei aplicații inofensive, dar dacă tocmai a început să se întâmple recent sau se întâmplă mai des, dispozitivul ar putea fi infectat cu programe spyware.

Telefonul tău mobil este din ce în ce mai lent
Smartphone-urile de ultimă generație fabricate în ultimii cinci ani ar trebui să funcționeze rapid și să nu prezinte multe probleme de performanță în timpul utilizării de zi cu zi. Dacă observi că smartphone-ul funcționează mult mai lent decât de obicei sau epuizează brusc resurse precum memoria sau spațiul de stocare, este posibil să fie infectat cu programe spyware.

Găsirea și eliminarea unui software spion
După cum am menționat mai sus, nu lipsesc aplicațiile de spionaj disponibile pentru smartphone-uri. Câteva exemple populare sunt:

Spyera;
TheOneSpy;
FlexiSPY;
mSpy;
Highster Mobile.
Toate programele spion enumerate mai sus pot monitoriza și înregistra mesaje text și conversații telefonice. Cu aceste aplicații de monitorizare, oricine poate prelua controlul asupra microfonului telefonului tău mobil și poate asculta tot ce se întâmplă în împrejurimile tale imediate sau chiar poate înregistra apelurile tale telefonice. În plus, aplicațiile mai avansate pot fura chiar parolele, pot folosi camera pentru a vă spiona fizic sau chiar pot bloca complet telefonul mobil, astfel încât să nu-l mai poți folosi. Află dacă un soft spyware este instalat pe dispozitivul tău.

Pentru Android
Următoarele instrucțiuni sunt pentru dispozitivele Android 9. Este posibil ca telefonul mobil sau dispozitivul mobil să ruleze o altă versiune de Android. Cu toate acestea, procesul ar trebui să fie similar pe multe versiuni de Android. Furnizorii de dispozitive Android pot, de asemenea, să modifice meniurile de setări, astfel încât aspectul poate arăta diferit:

Mergi la Setari;
Găsește „Aplicații și notificări”;
Accesează „Vedeți toate aplicațiile”, „Toate aplicațiile” sau ceva similar
Pe ecranul respectiv, vei găsi o listă de aplicații instalate. Odată ce ești pe acel ecran, caută nume de aplicații care includ termeni precum „spion”, „monitor”, „stealth”, „urmărire” sau „troian”;
Dacă este găsită, caută numele aplicației pe internet. Dacă se dovedește că aplicația este suspectă, șterge-o!
Cu toate acestea, rețineți că multe aplicații de spionaj nu folosesc numele real al instrumentului de monitorizare, ci folosesc un nume fals pentru a-l ascunde. Ar trebui să ștergeți orice aplicație necunoscută de pe dispozitiv.

În plus, poți utiliza și funcția „Google Play Protect” din Magazin Google Play pentru a scana aplicațiile instalate pentru orice comportament dăunător. Nu va detecta toate aplicațiile de spionaj, dar este o altă armă pentru a lupta împotriva aplicațiilor curioase. Urmează următoarele instrucțiuni:

Accesează aplicația Setări;
Atinge „Securitate și locație”;
Atinge „Google Play Protect”;
Atinge butonul „Scanare”;
Aplicațiile vor fi scanate pentru orice comportament suspect.
Pentru iOS
Sistemele de operare iOS și iPadOS ale Apple sunt blocate, împiedicând instalarea aplicațiilor din afara App Store. Este adevărat că poți să faci jailbreak unui dispozitiv iOS, ceea ce permite instalarea de aplicații din alte surse. Cu toate acestea, jailbreaking-ul necesită acces fizic la dispozitivul mobil, ceea ce face mai dificil pentru cineva să instaleze spyware pe dispozitiv.

Dacă ți-e teamă că cineva a instalat programe spion pe dispozitivul tău iOS, schimbarea parolei iCloud va opri în cele mai multe cazuri monitorizarea aplicației. De asemenea, poți căuta și șterge aplicația de pe dispozitivul. mobil, introducând aplicația App Store și căutând „spion” sau un termen de căutare similar.

sursa: playtech